Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


February 02, 2005

Kek Gula Hangus - Permintaan dari Anis

Assalamualaikum
Demi untuk tidak menghampakan permintaan Anis, berikut ialah resepi kek gula hangus. Resepi ini dikirim oleh Puan Roshayati kepada Restoren Pak Amir pada 28/7/2004.

Chetam quote

"Dulu saya ada bagi resepi kek gula hangus di ruangan ni. Saya dapat banyak feedback dan pertanyaan. Saya juga ada mendapat satu tip dari seseorang yang saya tak ingat namanya. Katanya adunan kek gula hangus tu kena perap dulu selama 3-4 jam sebelum bakar untuk mewujudkan sarang pada kek tu nanti. Saya dah cuba tip tu hari ni dan hasilnya cukup baik. Terima kasih sekali lagi pada yang memberi tip tersebut.

Di sini saya sertakan resepi dan cara membuatnya dengan detail sekali lagi dan pada yang belum cuba, silalah cuba, insyallah, hasilnya memuaskan.

Kek gula hangus

1 cwn gula
1 cwn air panas
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega

1) Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2) Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3) Masukkan mentega. Sejukkan.
4) Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
5) Masukkan susu pekat, kacau sebati.
6) Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
7) Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk
8) Perap adunan selama lebih kurang 3 – 4 jam.
9) Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

Unquote

1 comment:

  1. Anonymous4:08 pm

    As Salam

    Nak tanya resepi ini pastinya menjadi ke? Dah banyak resepi yang saya cuba ada yang tak jadi..kecewa saya..

    ReplyDelete