Assalamualaikum
Dah lama chetam tak tambah resepi kat blog ni. Tak ada masa nak mencuba resepi-resepi baru.
Sempena Hari Raya Aidil Adha yang baru berlalu minggu lepas, Chetam berkesempatan mencuba satu resepi yang sangat simple tapi rasanya memang enak. Nama resepinya ialah Mee Sup Ikan Bilis. Amat sesuai untuk dihidang kepada anak-anak. Untuk orang dewasa, bolehlah dihidangkan bersama cili kicap, baru terasa kepedasannya.
Resepi ni Chetam dapat dari Restoren Pak Amir. Terlupa pulak nama pengirimnya.
Mee Sup Ikan Bilis
Bahan :
RM1.00 ikan bilis (direbus hingga mendidih)
fish ball/cake secukupnya
3 ulas bawang kecil - dihiris
6 ulas bawang putih - diketuk
Sawi
Taugeh (jika suka)
Mee Kuning/mee hoon/kuey teow
Telur (jika suka)
Sedikit minyak utk menumis
Cara :
1. Tumis kedua2 jenis bawang tadi hingga kuning atau naik baunya, selepas itu masukan fish ball/cake dikacau ;
2. Setelah itu masukan pula air rebusan bilis tadi, kacau rata dan masuk garam secukupnya ;
3. Pecahkan telur ke dlm sup tadi kacau perlahan & akhir sekali masukan sayur.
Note : Lagi banyak ikan bilis yang digunakan, lagi lagi kuahnya nanti. Rasa ikan bilisnya memang terasa.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment