Assalamualaikum
Demi untuk tidak menghampakan permintaan Anis, berikut ialah resepi kek gula hangus. Resepi ini dikirim oleh Puan Roshayati kepada Restoren Pak Amir pada 28/7/2004.
Chetam quote
"Dulu saya ada bagi resepi kek gula hangus di ruangan ni. Saya dapat banyak feedback dan pertanyaan. Saya juga ada mendapat satu tip dari seseorang yang saya tak ingat namanya. Katanya adunan kek gula hangus tu kena perap dulu selama 3-4 jam sebelum bakar untuk mewujudkan sarang pada kek tu nanti. Saya dah cuba tip tu hari ni dan hasilnya cukup baik. Terima kasih sekali lagi pada yang memberi tip tersebut.
Di sini saya sertakan resepi dan cara membuatnya dengan detail sekali lagi dan pada yang belum cuba, silalah cuba, insyallah, hasilnya memuaskan.
Kek gula hangus
1 cwn gula
1 cwn air panas
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
1) Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2) Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3) Masukkan mentega. Sejukkan.
4) Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
5) Masukkan susu pekat, kacau sebati.
6) Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
7) Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk
8) Perap adunan selama lebih kurang 3 – 4 jam.
9) Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"
Unquote
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
As Salam
ReplyDeleteNak tanya resepi ini pastinya menjadi ke? Dah banyak resepi yang saya cuba ada yang tak jadi..kecewa saya..