Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 26, 2005

Lauk Pauk untuk juadah Berbuka Puasa

Chetam terima email yang minta juadah Lauk Pauk. Disebabkan Chetam kesuntukan masa, Chetam postkan resepi berasaskan ikan yang diperolehi dari Diana ResepiNet.

IKAN SIAKAP GORENG LADA HITAM

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
1 labu bawang besar (kisar)
1 ulas bawang puteh (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
1 batang serai (kisar)
3 tangkai cili merah (kisar)
1 sudu besar lada hitam (kisar)
1 sudu besar kicap pekat manis
1/2 sudu besar cili sos
Garam dan perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Daun ketumba untuk hiasan

Cara Memasak:
1. Bersihkan ikan, kemudian gaulkan dengan sedikit garam halus dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Panas sedikit minyak kemudian tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
4. Masukkan kicap, cili sos, garam dan perasa secukupnya.
5. Kecilkan api, kacau rata sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
6. Tuangkan kuah sos ini keatas ikan, kemudian hias di atasnya dengan daun ketumbar. Enak dihidangkan panas-panas.

IKAN BAWAL TERUTUP KELUARGAKU

Bahan-bahannya
4 ekor ikan bawal, dibersihkan dan dibelah bahagian belakang tidak putus
1 1/2 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan gula
garam dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Untuk dikisar
8 batang lada merah
5 biji lada padi
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 batang serai
1 cm kunyit
1 cm halia
1 cm lengkuas

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis rempah yang dikisar sehingga wangi. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Gaul rata dan masukkan rempah kari ikan. Gaul hingga sebati ketepikan.

Kemudian sumbat ikan yang telah dibelah belakangnya dengan rempah tadi. Ikan tersebut kemudian digoreng dalam minyak. Kalau untuk lebih berkhasiat. Sapukan ikan dengan sedikit butter kemudian bakar dalam oven sehingga masak. Mummy saya suka goreng saya suka bakar. Rempah ditumis dulu supaya tidak rasa maung, sebab ikan selalunya cepat masak bila digoreng atau dibakar. Selamat Mencuba.

IKAN KURAU BERLADA
Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan
300 gram ikan kurau kering, bahgian isinya sahaja, rendam sehingga kurang rasa garamnya, kemudian tapis.
4 biji bawang besar, dihiris halus
10 biji bawang kecil, dirampai
3 biji bawang putih, dihiris
5 biji lada merah, dirampai, buang bijinya
5 biji lada hijau, dirampai, buang bijinya
1 batang serai, bahgian putihnya sahaja, dirampai
1 jari halia, dirampai
Beberapa biji lada padi kampong, jenis yang pendek-pendek
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara Cara
Ikan kurau digoreng, sehingga garing. Tetapi jangan goreng terlalu garing. Minyak bekas menggoreng ikan tersebut, tidak boleh dipakai lagi, dari itu, buang sahaja. Ikan kurau goreng, ditumbuk halus. Ketepikan. Pastikan semua tulangnya dibuang.
Tengekkan kuali bersih diatas dapur. Tuang sedikit sahaja minyak kedalam kuali. Setelah panas, tumis dahulu serai yang dirampai. Apabila wangi, baru dimasukkan halia. Ini diikuti hirisan bawang besar, bawang merah serta bawang putih. Kemudian masukkan lada hijau dan merah. Balik-balikkan sehingga lembut dan garing Barulah dimasukkan lada padi dan ikan kurau yang ditumbuk. Masak sehingga lada padinya lembut sedikit. Gaul rata. Matikan api.

Setelah sejuk, masukkan kedalam botol dan simpanlah didalam peti sejuk. Hidangan ini merupakan pembuka selera dan sesuai dimakan dengan nasi, serta bubur nasi.

Ikan Pari Lemas

Bahan A:
1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar)
di basuh bersih sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu. Letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)

Bahan B:
5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2 batang serai di mayang halus
1 helai daun limau purut di koyak empat
25 biji cili padi di mayang halus
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
1 biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos minyak ikan
sedikit ajinamoto
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula

Bahan C:
10 biji limau kasturi

Cara memasak:
Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan kedalam bahan A.

Barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas. Biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi. Lepas tu kukus/bakar selama 20 minit

IKAN TERUBUK BAKAR
Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan
1 ekor ikan terubuk, potong 2. Bersihkan, tetapi jangan dibuang sisiknya. Lumurkan ikan dengan asam dan garam, cuci bersih dan toskan
2 sudu makan lada serbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping aluminium foil
1 helai daun pisang
Sedikit garam

Cara Menyediakan Ikan
Lumurkan ikan dengan lada serbuk, kunyit serbuk dan garam sehingga rata. Ketepikan. Lapiskan foil dengan daun pisang. Letakkan sekeping ikan, ditengah-tengah daun pisang. Bungkus. Bakar dengan kepanasan 170 hingga 180 darjah sehingga masak. Kemudian terbalikkan. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar. Enak dimakan dengan nasi dan dicecah dengan SAMBAL TEBING dan SAMBAL KICAP LADA PADI.

PANDUAN
Ikan ini boleh juga dibakar didalam kuali atau secara tradisional diatas dapur arang.

SAMBAL KICAP LADA PADI

Bahan untuk Sambal Kicap
Segenggam lada padi
2 biji bawang putih
1/2 cawan kicap
2 sudu makan gula
2 atau 3 biji limau kasturi, perah jusnya

Cara Menyediakan Sambal Kicap
Lada padi dan bawang putih ditumbuk halus atau dikisar. Setelah itu gaulkan dengan bahan-bahan lain.

IKAN PERCIK
Sumber: Hanieliza

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan kembung/selar yang besar
1/2 biji kelapa atau 1 mangkuk santan pekat

bahan mesin
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sm halia
2 batang serai
1 s/b gula
sedikit air asam jawa
2 sm kunyit hidup
Garam

Cara:
1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya dan lumurkan dengan garam dan kunyit.
2. Bakarkan ikan di atas dapur arang sehingga separuh masak.
3. Sementara ikan di atas dapur, eloklah sediakan kuahnya.
4. Masukkan bahan mesin i di dalam periuk bersama santan.
5. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya.
6. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi.
7. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan.
8. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

IKAN MASAK LEMAK CILI PADI
Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-bahannya
1 ekor ikan Ungah atau merah (kira-kira 1 kg beraptnya) dipotong keping-keping
2 cawan santan pekat dari satu biji kelapa parut
2 jari lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
6 biji belimbing buluh (belah 2) - boleh digantikan dengan asam gelugor
2 kuntum bungan kantan (belah 2)
garam dan serbuk perasa (jika perlu) secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

Dikisar
20 biji cili padi (merah dan hijau)
20 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1 jari halia
2 jari kunyit hidup
1 sudu makan rata belacan

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis rempah kisar sebentar, masukkan serai, lengkuas, daun kunyit dan daun limau purut dan tumis lagi sehingga naik aromanya. Tuangkan santan, masukkan belimbing dan bunga kantan biarkan ia mendidih sebentar. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masukkan pula ikan. Bila ikan lembut dan masak, matikan api. Enak dihidangkan dengan nasi panas.

KERABU IKAN KEMBONG
Sumber : Chef Wan

Bahan-bahannya
8 ekor ikan kembong digoreng dengan sedikit garam dan kunyit
1 cm halia muda dihiris nipis
1/2 cawan daun pudina diracik halus
1/2 cawan daun ketumbar
6 tangkai daun bawang
4 batang serai muda
10 biji bawang merah
8 biji cili padi dihiris nipis
2 biji mangga masam
1/4 biji nenas
1/2 bunga kantan
1/4 cawan sos ikan
jus dari 3 biji limau nipis
3 camca besar gula melaka
minyak untuk menggoreng ikan.

Cara-caranya
1. Asingkan isi ikan dan buang tulangnya.
2. Gaulkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk menjadi satu dan sajikan segera.

IKAN PANGGANG PERCIK
Sumber : Chef Wan

Bahan-bahannya
1 ekor ikan siakap, dicuci bersih dibuang perut dan dikelar-kelar

Bahan-bahan sambal percik
2 cm halia
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili merah
3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang diparut)
jus dari sebiji limau nipis atau lebih
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng
beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan
sekeping kertas timah (aluminium foil)

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis
2. Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan. Bungkus rapat-rapat (kalau tidak bungkus pun tak apa) dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit sampai masak.

GULAI IKAN SEPAT
Sumber : Chef Wan

Bahan-bahannya
8 ekor ikan sepat masin
1/2 biji nenas, dipotong lebar-lebar
segenggam daun kesum
3 helai daun limau purut
santan dari sebiji kelapa
jus dari 2 biji limau nipis
gula dan garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Untuk dikisar halus
8 biji cili merah atau lebih
2 batang serai
1 cm lengkuas
3 urat daun ketumbar
2 helai daun limau purut
2 cm kunyit hidup
2 camca kecil belacan
8 biji bawang merah

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis rempah yang dikisar sehingga wangi.
2. Masukkan santan dan didihkan. Setelah mendidih, masukkan ikan sepat, nenas dan juga daun limau purut. Masak selama 15 minit lagi.
3. Sebelum disajikan masukkan gula, garam dan jus limau nipis secukup rasa.

IKAN GORENG SAMBAL ULAM
Sumbangan : Adik (Sepupu Diana)

Bahan - bahannya :-
1 ekor ikan bawal
3 biji bawang putih
6 biji bawang merah
2 batang serai
6 biji cili merah
6 biji cili padi
250 gm santan
Air asam jawa
Garam
Gula
Bahan perasa

Cara membuatnya:-
- Kisar cili merah, bawang putih, bawang merah, cili padi, serai dan air asam jawa .
- Kemudian ikan digoreng .
- Sementara itu , percik daun selom , selaseh , pucuk kaduk , daun kesum
- Tumis bahan kisar dan masukkan garam , gula dan bahan perasa .
- Masukkan santan dan hirisan ulaman tadi .
- Taburkan bahan tadi ke atas ikan yang telah digoreng tadi .
- Sedia untuk dihidangkan .

IKAN KUKUS KASTURI
Sumber: Chef Wan

Bahan Bahan
1 ekor ikan siakap (lebih kurang 1 kg)
6 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji limau kasturi (diambil jus)
2 s/besar sos ikan
1 s/besar gula
¼ biji nenas (dipotong dadu)
2 biji tomato
garam secukup rasa

Bahan Bahan (dihiris)
8 tangkai daun ketumbar
10 biji cili padi
2 helai daun limau purut

Cara Menyediakannya
1. Lumur ikan dengan sedikit garam dan biarkan selama 20 minit, letakkan ikan di dalam pinggan atau bekas tahan panas.
2. Taburkan semua bahan yang dihiris, bawang putih, nenas dan tomato di atasnya.
3. Satukan air limau kasturi, sos ikan, gula dan garam di dalam mangkuk, tuangkan ke atas ikan rata-rata.
4. Kukus kesemuanya selama 25-30 minit atau sehingga ikan masak.

IKAN PARI MASAK PECAL

Bahan-bahannya
300 gm ikan pari
4 ulas bawang merah
1 helai daun cekur
½ biji kelapa diambil pati santannya
anggaran 1½ cawan
10-15 biji cili api (mengikut pedas yang disukai)
1 keping asam gelugur
1.2 sm belacan bakar
Sedikit ubi cekur
Garam serta serbuk perasa secukup rasa

Cara-caranya
Ikan pari dibersihkan dipotong besar-besar, dibasuh serta toskan airnya. Setelah itu dipanggang hingga masak. Cili api, bawang merah, ubi cekur dan belacan ditumbuk hingga lumat. Sesudah itu masukkan ke dalam periuk bersama santan pekat, daun cekur dan asam keping. Masaklah bahan-bahan ini sehingga mendidih, kemudian tambahkan garam serta serbuk perasa secukupnya. Bila telah pekat bolehlah diangkat dan tuangkan di atas ikan pari panggang tadi. Atau boleh juga masukkan ikan panggang ini ketika kuah santan sedang mendidih.

Ikan Sembilang Goreng Berlada

Bahan-Bahan
1 kg ikan sembilang
300g cili merah
100g cili padi
5 labu bawang besar
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa

Cara membuatnya
1. Ikan disiang , dikelar dan dibersihkan, gaulkan dengan kunyit dan garam, goreng hingga garing
2. Cili besar, bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar . Bawang besar dihiris bulat-bulat
3. Cili padi ditumbuk halus dengan garam
4. Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga wangi dan garing. masukkan asam gelugur.
5. Masukkan ikan goreng dan bawang besar yang dihiris. Gaul hingga rata dan angkat.

IKAN TIGA RASA

Bahan-bahannya
1 ekor Ikan Kerapu
cili padi - di hiris kasar
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang kecil - dirajang
2 ulas bawang putih - dirajang
sedikit oyster sauce, fish sauce
sedikit minyak bijan
1 senduk kecil lemon paste
sedikit daun ketumbar atau daun pudina
sedikit tepung jagung
air dan garam secukupnya

Cara-caranya
Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah garing dan diangkat. Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan. Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).

Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat. Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat. Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas.

IKAN PARI BAKAR

Bahan-Bahannya
2 ekor anak ikan pari
daun pisang (secukupnya)
10 helai daun limau purut dihiris halus
200gr cili hidup merah
100gr lada kering
2 labu bawang besar
3 labu bawang putih
2 inci halia muda
1 biji limau kasturi
kicap manis secukup rasa
garam
serbuk perasa
minyak untuk menumis secukupnya

Cara-caranya
Bersihkan ikan atau makanan laut dan ketepikan. Kisar cili hidup merah dan cili kering yang telah di rendam air panas. Kisar bawang besar, bawang putih, halia muda berasingan. Panaskan minyak dan tumis cili yang dikisar sahaja dahulu, campurkan dengan sedikit sahaja daun likmau purut yang telah di hiris. Setelah cili garing masukkan bahan bawang dan halia yang telah dikisar juga. Tumislah sehingga terbit minyak. Setelah terbit minyak dan baunya bangkit masukkan garam, serbuk perasa, kicap manis dan lebihan daun limau purut yang dihiris halus.Perahkan jus limau kasturi sebelum tutupkan api. Ikan atau makanan laut tadi dibakar setengah masak dahulu. Alas kuali dengan daun pisang dan bubuhkan separuh dari sambal tadi dan letak ikan atau makanan laut tadi dan siramkan lebihan sambal lagi. Tanak diatas api dan biarkan ikan atau makanan laut tadi masak.

10 comments:

  1. setiao resipi kalau disertakan gambar rasanya lebih menyelerakan

    ReplyDelete
  2. poting zaman dedulu.....digital kamera pun tak der..hehehe

    ReplyDelete