Sambal sotong kering ini juga adalah salah satu juadah yang keluarga Diana sediakan untuk Hari Raya. Selain sotong kering boleh juga sediakan Sambal Tumis Udang, gunakan udang yang sederhana besar dan jangan dikupas kulitnya supaya kemanisan udang itu ada dalam masakan tersebut.
SAMBAL SOTONG KERING KELUARGA DIANA
Bahan-bahannya
1/2 kilo sotong kering, dibersihkan buang tulang dan potong persegi kecil dan rendam dengan abucang semalaman
1 cawan air (ditambah sekiranya perlu)
1/2 cawan air asam jawa yang pekat
seketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
garam dan serbuk perasa
1 cawan minyak
Untuk Dikisar
40 tangkai lada kering
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 batang serai
1 cm lengkuas
2 cm belacan
Cara-caranya
Bersihkan sotong yang telah direndam semalaman dan toskan airnya. Didihkan air dan masukkan sotong dan masak untuk 15 minit. Kemudian toskan airnya.
Panaskan minyak di kuali, tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan gula melaka, gula pasir, garam, serbuk perasa dan air asam jawa. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan 1 cawan air dan masukkan sotong. Masak sehingga sotong empuk dan rempah kering. Kalau sotong belum empuk boleh ditambahkan dengan sedikit air lagi. Rasa jika ada yang kurang tambah garam atau gula secukup rasa.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 26, 2005
SAMBAL SOTONG KERING KELUARGA DIANA
Dulu ada yang mintak resepi sotong kering. Berikut adalah resepi sumbangan Diana ResepiNet. Kalau Chetam jumpa lagi, Chetam akan tambah di sini.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sotong rendam dgn abucang...apa abucang tu?
ReplyDeleteair abu...
ReplyDelete