Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
August 03, 2006
Lagi Resepi Biskut Raya!!!
BISCOTTI
Sumbangan Diana
Bahan-bahannya
Doh (I)
(A)
100 gram tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh serbuk soda
65 gram gula
1/8 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar serbuk koko
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
(B)
2 sudu teh minyak masak
1 biji telur
(C)
70 gram kacang badam
20 gram halwa halia, dicincang
Doh (II)
(A)
120 gram tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
65 gram gula
1/8 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
(B)
2 sudu teh minyak masak
1 biji telur
(C)
70 gram kacang badam
20 gram halwa halia dicincang
Doh (I) dan (II)
1. Adun (A) sehingga sebati.
2. Campurkan (B) dan adun hingga sempurna.
3. Tambah (C) dan gaul rata-rata. Ulangi langkah (1), (2) dan (3) untuk Doh II.
4. Adunkan doh biasa dengan doh coklat bersama. Bentukkan menjadi bentuk balak.
5. Bakar pada suhu 190 darjah C selama 20- 25 minit.
6. Keluarkan daripada ketuhar dan potong secara serong menjadi kepingan nipis setebal 1 sm.
7. Bakarlah lagi di ketuhar pada suhu 120 darjah C selama 20 minit.
Nota: Minyak boleh diganti dengan mentega atau majerin lembut. Kacang badam boleh diganti dengan kekacang yang lain.
BISKUT ARAB aka CRISTALL BALL
Sumber: Hanieliza
Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau
Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5. Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6. Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit.
BISKUT COFFEE BEAN
Sumbangan: Diana
Sumber: Juriah Abdullah
Bahan A
270 gram mentega, dilembutkan
60 gram crisco putih
1 biji telur yang kecil
160 gram gula serbuk
1/2 sudu teh emplex
1 sudu teh butter oil
300 gram tepung Hong Kong, diayak
180 gram tepung gandum, diayak
30 gram tepung jagung
60 gram cornflakes, dikisar halus
90 gram chocolate rice
secukup chocolate coffee bean untuk hiasan
Bahan B
1 biji putih telur
1 1/2 sudu makan jus limau kasturi
310 gram icing sugar atau secukupnya
Cara untuk Bahan A
Mentega, crisco, telur, gula, emplex dan butter oil dipukul dengan "K" beater sehinga rata dan sebati. Masukkan semua tepung, cornflakes dan chocolate rice dan pukul lagi sehingga rata. Perapkan selama 10 minit. Panaskan ketuhar pada 150 darjah C. Ambil sedikit adunan, canai rata dan terap dengan menggunakan acuan bintang lebar 3cm dan satu lagi diterap dengan acuan bintang kecil, lebarnya 1 cm. Atur dalam dulang biskut dan bakar selama 25 - 30 minit atua sehingga garing dan masak. Hiaslah setelah sejuk.
Cara untuk Bahan B
Putih telur dan jus limau dipukul dengan menggunakan "K" beater sehingga rata. Masukkan icing sugar dan pukul lagi sehingga sebati. Semasa hendak digunakan isikan dalam piping bag dan picit.
Cara menghias Biskut
Picitkan sedikit bahan B diatas bintang 3 cm. Kemudian aturkan bintang kecil diatasnya. Picitkan lagi icing diatas bintang kecil dan letakkan sebiji chocolate coffee bean.
PISTACHIO DELICACY
Sumber: Aini Salim
Bahan-bahannya
100 gram mentega
100 gram top flour, diayak
50 gram gula kaster
40 gram quaker oat, dikisar
20 gram tepung beras
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh emplex
1/2 sudu teh serbuk vanilla
secukup coklat putih dicairkan
secukup pistachio, bikar dan dikisar kasar
Cara-caranya
Mentega, garam, emplex, vanilla dan gula dikacau rata. Masukkan bahan-bahan yang lain dan uli sehingga rata. Canai dan terap dengan acuan air mata, bakar selama 12 - 15 minit dengan kepanasan 160 darjah C. Angkat dan sejukkan. Sapukan coklat putih cair diatas biskut dan taburkan pistachio. Biarkan sebentar baru boleh disimpan.
BISKUT SALJU BADAM
Sumbangan: Diana
Sumber: Juriah Abdullah
Bahan A
110 gram mentega lembut
1 biji telur yang kecil
70 gram gula powder
1/4 sudu teh rata bicarbonate soda
1 sudu teh egg vanilla
1/2 sudu teh emplex
40 gram badam, dikisar
60 gram tepung jagung
210 gram tepung Hong Kong, diayak
300 gram badam, dihiris halu, untuk hiasan
Bahan B
100 ml putih telur
180 gram gula powder
60 gram tepung jagung
Cara untuk Bahan A
Dengan menggunakan "K" beater, pukul mentega, telur, gula, bicarbonate soda, egg vanilla, emplex dan badam kisar sehingga rata dan sebati. Masukkan tepung Hong Kong dan tepung jagung dan pukul lagi sehingga rata. Perap selama 10 minit. Ambil sedikit adunan, canai rata dan potong memanjang. Sapu diatasnya dengan Bahan B, taburkan sedikit badam hiris, atur dalam dulang biskut dan bakar dengan kepanasan 150 darjah C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.
Cara untuk Bahan B
Putih telur dan gula dipukul hingga kembang dan pekat. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi sehingga rata. Sedia untuk digunakan.
BISKUT RANGUP WARNA WARNI
Sumbangan: Diana
Sumber: NoorMasri
Bahan-bahan:
3 1/2 cawan tepung jagung } diayak
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit sugar strands } hiasan
Cara membuat:
Kacau mentega dan gula halus hingga sebati.
Masukkan kuning telur, esen vanilla dan kacau rata
Masukkan tepung jagung dan diuli
Canaikan adunan dan terapkan bentuk yg anda suka
Sapukan kuning telur di atasnya
Kemudian hiaskan di atasnya dgn gula urai warna warni
Bakar di dalam ketuhar hingga masak kemudian sejukkan atas rak
BISKUT SARANG SEMUT
Sumbangan: Diana
Sumber: NoorMasri
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung kastad.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara...
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
emplex tu ape ek?
ReplyDeleteApa tu EMPLEX?
ReplyDeleteemplex tu bahan untuk merangupkan tepung
ReplyDeletebtul tu inazarina....nak rangupkan biskut, tambah emplex....ada dijual di bakeri suppliers
ReplyDeletesalam. nak tya saya pernah rasa biskut ni ada almond nib colour putih bentuk heart lembut cair dlm mulut. ada tak resepinya. tq.
ReplyDeleteRESEPI2 KAT SINI sedap2 belakerw ..
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletebiskut salju badam..
nak tanya "mentega lembut" tu macamana?
dan 'K" beater tu mcamana lak?
Waalaikumsalam
ReplyDeletementega lembut tu yg pada suhu bilik....jgn yg baru kuar peti ais
K beater tu utk pukul mentega....kadang2 mixer cuma ada 2 beater....yg pukul mentega ngan tlur sama je
https://bayanlarsitesi.com/
ReplyDeleteKayseri
Sinop
Kilis
Hakkari
SA1
Antep Lojistik
ReplyDeleteYalova Lojistik
Erzincan Lojistik
Tekirdağ Lojistik
Elazığ Lojistik
SW2KRM
maraş evden eve nakliyat
ReplyDeletemalatya evden eve nakliyat
ağrı evden eve nakliyat
elazığ evden eve nakliyat
aydın evden eve nakliyat
65S
DEDF7
ReplyDeleteÇerkezköy Oto Boya
Yenimahalle Boya Ustası
Bilecik Parça Eşya Taşıma
Denizli Parça Eşya Taşıma
Çerkezköy Mutfak Dolabı
Uşak Evden Eve Nakliyat
Çerkezköy Televizyon Tamircisi
Yobit Güvenilir mi
Adıyaman Şehir İçi Nakliyat
B8CD6
ReplyDeleteMuğla Evden Eve Nakliyat
Çankırı Şehirler Arası Nakliyat
Trabzon Lojistik
Antalya Rent A Car
Çerkezköy Petek Temizleme
Düzce Evden Eve Nakliyat
Osmaniye Şehir İçi Nakliyat
Isparta Şehirler Arası Nakliyat
Kars Şehirler Arası Nakliyat
3E33A
ReplyDeletebinance indirim kodu %20
31344
ReplyDeleteindirim kodu %20
47B2A
ReplyDeletedefillama
eigenlayer
yearn
dcent
arbitrum
layerzero
poocoin
dextools
raydium