Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


August 03, 2006

Lagi Resepi Biskut Raya!!!


BISCOTTI
Sumbangan Diana

Bahan-bahannya

Doh (I)
(A)
100 gram tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh serbuk soda
65 gram gula
1/8 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar serbuk koko
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis

(B)
2 sudu teh minyak masak
1 biji telur

(C)
70 gram kacang badam
20 gram halwa halia, dicincang

Doh (II)
(A)
120 gram tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
65 gram gula
1/8 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis

(B)
2 sudu teh minyak masak
1 biji telur

(C)
70 gram kacang badam
20 gram halwa halia dicincang

Doh (I) dan (II)
1. Adun (A) sehingga sebati.
2. Campurkan (B) dan adun hingga sempurna.
3. Tambah (C) dan gaul rata-rata. Ulangi langkah (1), (2) dan (3) untuk Doh II.
4. Adunkan doh biasa dengan doh coklat bersama. Bentukkan menjadi bentuk balak.
5. Bakar pada suhu 190 darjah C selama 20- 25 minit.
6. Keluarkan daripada ketuhar dan potong secara serong menjadi kepingan nipis setebal 1 sm.
7. Bakarlah lagi di ketuhar pada suhu 120 darjah C selama 20 minit.

Nota: Minyak boleh diganti dengan mentega atau majerin lembut. Kacang badam boleh diganti dengan kekacang yang lain.


BISKUT ARAB aka CRISTALL BALL
Sumber: Hanieliza

Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5. Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6. Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit.


BISKUT COFFEE BEAN
Sumbangan: Diana
Sumber: Juriah Abdullah

Bahan A
270 gram mentega, dilembutkan
60 gram crisco putih
1 biji telur yang kecil
160 gram gula serbuk
1/2 sudu teh emplex
1 sudu teh butter oil
300 gram tepung Hong Kong, diayak
180 gram tepung gandum, diayak
30 gram tepung jagung
60 gram cornflakes, dikisar halus
90 gram chocolate rice
secukup chocolate coffee bean untuk hiasan

Bahan B
1 biji putih telur
1 1/2 sudu makan jus limau kasturi
310 gram icing sugar atau secukupnya

Cara untuk Bahan A
Mentega, crisco, telur, gula, emplex dan butter oil dipukul dengan "K" beater sehinga rata dan sebati. Masukkan semua tepung, cornflakes dan chocolate rice dan pukul lagi sehingga rata. Perapkan selama 10 minit. Panaskan ketuhar pada 150 darjah C. Ambil sedikit adunan, canai rata dan terap dengan menggunakan acuan bintang lebar 3cm dan satu lagi diterap dengan acuan bintang kecil, lebarnya 1 cm. Atur dalam dulang biskut dan bakar selama 25 - 30 minit atua sehingga garing dan masak. Hiaslah setelah sejuk.

Cara untuk Bahan B
Putih telur dan jus limau dipukul dengan menggunakan "K" beater sehingga rata. Masukkan icing sugar dan pukul lagi sehingga sebati. Semasa hendak digunakan isikan dalam piping bag dan picit.

Cara menghias Biskut
Picitkan sedikit bahan B diatas bintang 3 cm. Kemudian aturkan bintang kecil diatasnya. Picitkan lagi icing diatas bintang kecil dan letakkan sebiji chocolate coffee bean.

PISTACHIO DELICACY
Sumber: Aini Salim

Bahan-bahannya
100 gram mentega
100 gram top flour, diayak
50 gram gula kaster
40 gram quaker oat, dikisar
20 gram tepung beras
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh emplex
1/2 sudu teh serbuk vanilla
secukup coklat putih dicairkan
secukup pistachio, bikar dan dikisar kasar

Cara-caranya
Mentega, garam, emplex, vanilla dan gula dikacau rata. Masukkan bahan-bahan yang lain dan uli sehingga rata. Canai dan terap dengan acuan air mata, bakar selama 12 - 15 minit dengan kepanasan 160 darjah C. Angkat dan sejukkan. Sapukan coklat putih cair diatas biskut dan taburkan pistachio. Biarkan sebentar baru boleh disimpan.


BISKUT SALJU BADAM
Sumbangan: Diana
Sumber: Juriah Abdullah

Bahan A
110 gram mentega lembut
1 biji telur yang kecil
70 gram gula powder
1/4 sudu teh rata bicarbonate soda
1 sudu teh egg vanilla
1/2 sudu teh emplex
40 gram badam, dikisar
60 gram tepung jagung
210 gram tepung Hong Kong, diayak
300 gram badam, dihiris halu, untuk hiasan

Bahan B
100 ml putih telur
180 gram gula powder
60 gram tepung jagung

Cara untuk Bahan A
Dengan menggunakan "K" beater, pukul mentega, telur, gula, bicarbonate soda, egg vanilla, emplex dan badam kisar sehingga rata dan sebati. Masukkan tepung Hong Kong dan tepung jagung dan pukul lagi sehingga rata. Perap selama 10 minit. Ambil sedikit adunan, canai rata dan potong memanjang. Sapu diatasnya dengan Bahan B, taburkan sedikit badam hiris, atur dalam dulang biskut dan bakar dengan kepanasan 150 darjah C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.

Cara untuk Bahan B
Putih telur dan gula dipukul hingga kembang dan pekat. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi sehingga rata. Sedia untuk digunakan.


BISKUT RANGUP WARNA WARNI
Sumbangan: Diana
Sumber: NoorMasri

Bahan-bahan:

3 1/2 cawan tepung jagung } diayak
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit sugar strands } hiasan

Cara membuat:

Kacau mentega dan gula halus hingga sebati.
Masukkan kuning telur, esen vanilla dan kacau rata
Masukkan tepung jagung dan diuli
Canaikan adunan dan terapkan bentuk yg anda suka
Sapukan kuning telur di atasnya
Kemudian hiaskan di atasnya dgn gula urai warna warni
Bakar di dalam ketuhar hingga masak kemudian sejukkan atas rak


BISKUT SARANG SEMUT
Sumbangan: Diana
Sumber: NoorMasri

Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung kastad.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil

Cara...
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.
7. Sejukkan ...simpan dalam bekas kedap udara.

8 comments:

  1. Anonymous3:26 pm

    emplex tu ape ek?

    ReplyDelete
  2. Anonymous9:20 pm

    Apa tu EMPLEX?

    ReplyDelete
  3. emplex tu bahan untuk merangupkan tepung

    ReplyDelete
  4. btul tu inazarina....nak rangupkan biskut, tambah emplex....ada dijual di bakeri suppliers

    ReplyDelete
  5. linda6:26 pm

    salam. nak tya saya pernah rasa biskut ni ada almond nib colour putih bentuk heart lembut cair dlm mulut. ada tak resepinya. tq.

    ReplyDelete
  6. RESEPI2 KAT SINI sedap2 belakerw ..

    ReplyDelete
  7. salam...
    biskut salju badam..
    nak tanya "mentega lembut" tu macamana?
    dan 'K" beater tu mcamana lak?

    ReplyDelete
  8. Waalaikumsalam

    mentega lembut tu yg pada suhu bilik....jgn yg baru kuar peti ais

    K beater tu utk pukul mentega....kadang2 mixer cuma ada 2 beater....yg pukul mentega ngan tlur sama je

    ReplyDelete