Assalamualaikum Sumer
Maaf lama tak menjengah ke blog ni. Chetam balik kampung suami di Medan, Indonesia menghadiri pekahwinan adik ipar.
Chetam tunaikan Ija dulu yer.... Buat pengetahuan semua, resepi kuih dalam di bawah ni Chetam ambil dari MDC. Resepi-resepinya disumbangkan oleh Kak Liza ataupun Hanieliza. Beliau ada berikan url resepi beliau di dalam ruangan sembang di sebelah kanan.
TALAM UBI KAYU
Lapisan Bawah
1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan dan buangkan semula air tu]
3 cawan air ]
1 cawan gula merah ] masak dan tapiskan
1 cawan gula pasir ]
daun pandan ]
Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu dibersihkan dan potong kecil. Masukkan dalam blender dan mesinkan dengan 1 cawan air. Tapiskan. Buangkan air yg ditapiskan.
3. Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
4. Sapukan sedikit minya didasar loyang supaya senang untuk memotong kueh ini.
5. Masukkan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran 30 minit.
6. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
7. Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana besar.
8. Kacau rata [jangan tinggalkan] dan tutup api.
9. Bila lapisan bawah[adunan ubi] taelah masak, perlahankan api dan cakarkan permukaan adunan ubi tu.
10. Tuangkan adunan lapisan atas dan kukuskan sekali lagi selama 20 minit.
11. Tutup api dan sejukkan betul2 sebelum di potong dan hidangkan.
TALAM KACANG MERAH
Lapisan bawah - [kacang merah ]
1 tin kacang merah [425 gm][mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/kanji/jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna merah
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang merah dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang merah yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.
Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + garam sikit
Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang merah tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.
TALAM HIJAU
Bahan
Lapisan Bawah
2 caw tepung beras
2 s/b tepung jagung
5 caw. air biasa
1 cawan gula
sket jus pandan/pewarna hijau
Cara...
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalamloyang yg telah disapukan minyak dan kukus sehingga masak [30 minit]
Lapisan Atas
3/4 caw tepung beras
2 s/b tepung jagung
3 cawan santan + sket garam
Cara...
1. Gaul semua bahan dan tapiskan. Panaskan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
2. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].
4. Sejukkan dahulu baru dipotong.
KUEH TEPUNG TALAM
Lapisan Bawah:
3 roda gula roda ) masak dan sejukkan
4 sudu gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini.
2. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak
3. Sejukkan dahulu baru dipotong dan hidangkan.
TALAM SUJI
Lapis bawah :
1 cawan tepung suji
3 cawan santan cair
1/2 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur
Lapis atas :
1 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula merah atau gula melaka
sedikit garam
Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga masak.
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 5-7 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas. Tuangkan atas lapis bawah dan kukus lagi selama 15 minit.
TALAM KELADI/KELEDEK
Lapisan Bawah
300 gm keladi/keledek merah
375 ml santan cair [1/2 biji kelapa]
150 gm tepung ubi
1/2 s/k garam
225 gm gula
Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Bersihkan keladi/keledek dan rebus sehingga lembut.
2. Blendkan dengan santan cair.
3. Campurkan dgn semua bahan.
4. Masukkan dalam periuk dan kacau diatas api sekejap.
5. Masukkan adunan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
6. Kukuskan selama 20 minit.
7. Campurkan adunan lapisan atas dan tapis.
8. Masakkan sikit dan tuangkan atas permukaan keladi atau keledek yg telah dicakar2kan.
9. Kukuskan selama 20 minit.
10 Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.
TALAM KELADI SERUNDING
bahan A
200 gm keladi
200 gm tepung beras
1 liter santan
garam secukupnya
bahan B
sedikit bawang goreng
daun bawang ]
cili merah ] mayang halus
200 gm serunding daging
cara
1. Keladi dibuangkan kulit dan potong dadu. Rebuskan dgn garam sehingga lembut dan toskan.
2. Campurkan semua bahan dan gaulkan sebati.
3. Masakkan sebentar atas api dan masukkan dalam loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Bila telah sejuk, taburkan semua bahan B dan potong.
6. Hidangkan.
TALAM NANGKA
bahan lapisan bawah
200 gm nangka [cincang kecil]
200 gm tepung beras
250 gm gula
800 gm santan
sedikit pewarna kuning
bahan lapisan atas
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 s/k garam
cara
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masakkan sekejap atas api.
3. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak.
4. Kukuskan selama 30 minit.
5. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
6. Kacau sekejap diatas api.
7. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan adunan lapisan atas.
8. Kukuskan selama 20 minit.
9. Sejukkan betul2 barulah dipotong.
TALAM JAGUNG
bahan lapisan bawah
1 cawan jagung cream
2 cawan tepung beras
0.5 cawan tepung jagung
3.5 cawan santan
1 cawan gula
bahan lapisan atas
1.5 cawan tepung beras
4.5 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak.
3. Kukuskan selama 30 minit.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yg laing kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan2 adunan lapisan atas.
7. Kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan betul2 barulah dipotong.
KUEH TALAM PISANG
bahan lapisan bawah
2 cawan pisang lecek halus [pisang berangan atau pisang emas]
1 cawan gula apsir
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 cawan santan cair
pewarna kuning
cara
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
Bahan Atas
1.5 cawan tepung beras
5 cawan santan pekat
1 s/k garam
cara
1. Galukan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
KUEH TALAM KACANG HIJAU
Lapisan bawah - [kacang hijau ]
1 cawan kacang hijau[ rebus lembut dan mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/kanji/jagung
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna merah
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.
Lapisan Atas - [santan ]
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan pekat
1 s/k garam sikit
Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.
Kesemua resepi di atas adalah sumbangan dari Kak Liza.
KUIH TALAM BERLAUK (Sumbangan dari Noor Masri yang berada di UK, juga dari MDC)
200 g keladi yg telah diparut
180 g tepung beras
50 g tepung jagung
1000 ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 sudu kecil garam
Bahan lauk:
250 g daging kisar
50 g udang kering }dibasuh, kemudian ditumbuk
80 g bawang merah } dijadikan bawang goreng
1 tangkai daun sup } dihiris
1 tangkai daun bawang }dihiris
1-2 tangkai cili merah }dihiris
garam secukup rasa
1-2 sudu besar minyak masak
Bahan sos:
3 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
3 sudu besar air masak
½ sudu kecil cuka
2 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
Panaskan minyak kedlm kuali, masukkan udang kering goreng sehingga naik bau kemudian masukkan daging
Goreng lagi sehingga air daging kering. Masukkan garam secukup rasa tutup api
Masukkan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan cili merah,kacau sekata.Ketepikan.
Di dalam periuk lain campurkan tepung beras, tepung jagung, santan, dan garam.
Masak di atas api perlahan sambil dikacau dgn pemukul telur sehingga naik wap.
Tutup api, masukkan keladi kacau sebati masukkan kedlm loyang kemudian kukus sehingga masak.
Kemudian angkat loyang dan taburkan bahan lauk di atasnya.
Tunggu sehingga betul-betul sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan
Hidangkan bersama sos cili
TALAM DELIMA sumbangan nurvidaryna, juga dari MDC. Resepi diperoleh dr CHEF ASMA NOR DIN
Lapisan bawah :
bahan A
250gm gula kastor (kalau terdesak gula biasa pun boleh tapi kurangkan)
100gm tepung beras
40gm tepung kacang hijau(green pea)
1/2 tsp garam
bahan B
650ml air
200ml santan pekat (santan dalam kotak pun boleh)
bahan C
300gm sengkuan cina (sengkuang biasa pun boleh tapi sedap lagi yang sengkuang cina)
direndam 1/2 jam
Sedikit pewarna merah jambu
Lapisan Atas
bahan D
70gm tepung beras
50gm tepung jagung
2 tsp garam halus
bahan E
800ml air
200ml santan
sedikit pewarna merah jambu
gunakan loyang 10 x 10 x 3
CARANYA:-
---untuk lapisan bawah,potong kiub sengkuang cina yg direndam 1/2jam dan toskan airnya
---masukkan bahan B kedalam A.kacau rata dan tapis kedalam periuk.
---masak atas api sederhana sehingga naik wap
---masukkan bahan C.Kacau rata kemudian tuangkan kedalam loyang
kukus selama 25 minit (tidak perlu lap).
(kalau tak mahu warna pink tu keluar, lebih baik letak bahan C sebelum tututp api or naik wap.
---untuk lapisan atas ,satukan bahan D dan kacau rata
---Tapis kedalam periuk.masak atas api sederhana dan kacau hingga wap naik.sebelum tuang,carik-carik SIKIT bahan yg dikukus tadi.
---tuangkan ke atas lapisan bawah.kukus selama 25 minit.penutup perlu dilap selalu or setiap lima minit.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bestnye semua resipi kueh talam kegemaran ada disini..tq chetam...
ReplyDeleteterima che tam...memang dah lama ashraf nak cari resipi banyak macam nih...hu3...sekarang baru la jumpa...ok..insyaAllah..ashraf akan cuba k..ar..ar..lupa plak nak bagi taw.,ashraf copy tadi...semua resepi kuih talam ..thanks a lot che tam..againn;-)
ReplyDeletemost welkam.
ReplyDeletenak copy pun boleh...war-warkan pada kenalan yg lain
sy tahu blog ni dr kawan begitu bermanfaat.tk byk2.sy minta izin copy utk simpanan sy
ReplyDeletesiler...siler...tak der masalah
ReplyDeletesalam chetam..nk tnye,sukatan cwn yg chetam guna 2 besar mana..?
ReplyDeleteseronoknye tgk resepi....nak cuba tp bila ya. Jay minta izin amik resepi...tk
ReplyDeletemekasih… dh lama dok teringin nk msk tpung talam tpi x tau cm na.. ni dah dpt esok leh la try.. mekasih resepi ni..
ReplyDeleteTerima kasih Che Tam, konsi resepi talam yg best2 ni..mohon izin amik nak masak yer...
ReplyDeleteTq sharing. Minta halal n dikongsikan dengan yg lain.
ReplyDeleteTq sharing. Minta halal n dikongsikan dengan yg lain.
ReplyDeleteTq sharing...teruja tgk pelbagai resepi talam.
ReplyDeleteTq sharing...teruja tgk pelbagai resepi talam.
ReplyDeleteTkasih Chetam...sy share yer
ReplyDeleteBatman
ReplyDeleteArdahan
Adıyaman
Antalya
Giresun
4DU
Adana
ReplyDeleteElazığ
Kayseri
Şırnak
Antep
TJA
Erzurum
ReplyDeleteElazığ
Konya
Zonguldak
Eskişehir
LKGW07
elazığ
ReplyDeletebilecik
kilis
sakarya
yozgat
NWQ5
yozgat
ReplyDeletesivas
bayburt
van
uşak
MS2J3
görüntülüshow
ReplyDeleteücretli show
Y0MM3R
Çorlu Lojistik
ReplyDeleteManisa Lojistik
Eskişehir Lojistik
Afyon Lojistik
Konya Lojistik
Z8HU
malatya evden eve nakliyat
ReplyDeleteartvin evden eve nakliyat
kocaeli evden eve nakliyat
ankara evden eve nakliyat
düzce evden eve nakliyat
CEGJQ
bartın evden eve nakliyat
ReplyDeleteedirne evden eve nakliyat
mersin evden eve nakliyat
sinop evden eve nakliyat
siirt evden eve nakliyat
3HU2B
D70C5
ReplyDeleteAntep Lojistik
Probit Güvenilir mi
Ergo Coin Hangi Borsada
Tekirdağ Parça Eşya Taşıma
Antep Şehirler Arası Nakliyat
Edirne Şehirler Arası Nakliyat
MEME Coin Hangi Borsada
Elazığ Şehir İçi Nakliyat
Erzurum Şehirler Arası Nakliyat
1241F
ReplyDeleteYozgat Evden Eve Nakliyat
Amasya Şehir İçi Nakliyat
Düzce Parça Eşya Taşıma
Ordu Şehirler Arası Nakliyat
Edirne Lojistik
Elazığ Şehir İçi Nakliyat
Antep Evden Eve Nakliyat
Yozgat Şehirler Arası Nakliyat
Balıkesir Şehir İçi Nakliyat
1B210
ReplyDeleteorder pharmacy steroids
sarms
order halotestin
oxandrolone anavar
buy steroids
buy peptides
dianabol methandienone
testosterone propionat for sale
order dianabol methandienone
47604
ReplyDeleteLuffy Coin Hangi Borsada
Jns Coin Hangi Borsada
Eskişehir Parça Eşya Taşıma
Tunceli Evden Eve Nakliyat
Nevşehir Parça Eşya Taşıma
Çerkezköy Kombi Servisi
Afyon Lojistik
Çerkezköy Oto Elektrik
Btcst Coin Hangi Borsada
312F6
ReplyDeletedenizli yabancı görüntülü sohbet
kızlarla rastgele sohbet
kırşehir görüntülü sohbet uygulama
kars yabancı canlı sohbet
tunceli mobil sohbet bedava
hakkari en iyi görüntülü sohbet uygulamaları
yalova sesli sohbet mobil
kayseri sesli sohbet mobil
canli sohbet chat
CE1F9
ReplyDeleteistanbul görüntülü sohbet
bolu en iyi ücretsiz görüntülü sohbet siteleri
van sohbet odaları
sesli sohbet mobil
düzce sesli sohbet odası
ücretsiz sohbet siteleri
erzincan mobil sesli sohbet
bilecik sesli görüntülü sohbet
tekirdağ sohbet siteleri
A255A
ReplyDeleteistanbul ücretsiz görüntülü sohbet
Adıyaman Rastgele Sohbet Siteleri
burdur bedava görüntülü sohbet sitesi
kastamonu ücretsiz görüntülü sohbet uygulamaları
kızlarla rastgele sohbet
mobil sohbet sitesi
bartın canlı sohbet ücretsiz
Siirt Mobil Sohbet Et
en iyi ücretsiz görüntülü sohbet siteleri
D751E
ReplyDeletekızlarla canlı sohbet
Adana Yabancı Görüntülü Sohbet Uygulamaları
Kayseri Bedava Sohbet Siteleri
muğla mobil sohbet chat
sesli sohbet
edirne bedava sohbet uygulamaları
Istanbul Ücretsiz Sohbet Sitesi
tekirdağ canlı ücretsiz sohbet
Erzincan En İyi Rastgele Görüntülü Sohbet
7BDB1
ReplyDeleteKwai Takipçi Hilesi
Binance Referans Kodu
Youtube Beğeni Satın Al
Bitcoin Nasıl Kazanılır
Coin Nedir
Twitter Trend Topic Satın Al
Dlive Takipçi Satın Al
Tumblr Takipçi Satın Al
Ön Satış Coin Nasıl Alınır