Chetam dapat semua resepi ni dari MDC.....so Za...jangan tak cuba.
Nasi Goreng Daging + Kerang sumbangan dari Hazdi
Nasi
Kerang
Daging
Telur
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
Cili api
Belacan
Kobis Bulat
Garam
Bawang Goreng
Rebus daging dan ketepikan airnya
Rebus kerang mcm biasa dan amik isinya
Tumbuk bwg2 + cili api + Belacan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Masukkan daging + kerang dan kobis.
Masukkan telur pulak..
Then masukan nasi dan dan gaul hingga sebati..
Tambah garam ikut selera memasing..
Hidangkan dengan bawang goreng dan kuah sup daging tadi....
tip:
nak tau nasi or mee/mihun goreng dah masak or blum masa kita kacau2 tuh akan keluar asap
Nasi Goreng Cendawan, juga dari Hazdi
Nasi
Ayam
Telur
Cendawan tiram
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
Cili api
Belacan
Kobis Bulat
Garam
Bawang Goreng
Tumbuk bwg2 + cili api + Belacan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Masukkan ayam + kobis + cendawan + telur
Then masukan nasi dan dan gaul hingga sebati..
Tambah garam ikut selera memasing..
Hidangkan dengan bawang goreng
Nasi Goreng Tomyam, juga dari Hazdi
Nasi
Daging Cincang Ramli ( boleh ganti dgn ayam cincang)
Telur
Pes tomyam
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
Cili kering
Kacang panjang
Garam
Bawang Goreng
Tumbuk bwg2,panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Masukkan cili kering dan tg hingga naik bau.
Masukkan daging cincang + pes tomyam + kacang panjang + telur
Then masukan nasi dan dan gaul hingga sebati..
Tambah garam ikut selera memasing..
Hidangkan dengan bawang goreng
NASI GORENG KERABU DAGING BAKAR sumbangan Arweena
Bahan2 Daging Bakar:
100 gm daging
1 sudu kecil jintan }
1 sudu ketumbar } di kisar
2 ulas bawang putih }
2 cm halia }
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Cara menyediakan :
1) gaulkan semua bhn kisar bersama kunyit dan garam
2) kemudian gaulkan pada daging dan perap selama 30 min.Panggang di atas bara api hingga masak.
Bahan2 lain:
2 btg serai }
2 kuntum bunga kantan } di mayang halus
Beberapa helai daun kesum dan limau purut }
2 mangkuk nasi
2 ulas bawang merah }
1 ulas bawang putih } di cincang
4 tangkai cili padi ( dihiris halus)
2 biji telur
1 susu kecil sos tiram
garam secukupnya
minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1) Panaskan minyak, tumis bhn2 yg dicincang hingga naik bau.Masukkan telur , cili padi dan kacau rata.
2) Masukkan sos tiram dan garam.Kemudian masukkan nasi kemudian gaul rata.
3) Akhir sekali, masukkan bhn kerabu yg di mayang.gaul rata dan angkat.Hidangkan bersama daging bakar.
Nasi Goreng Belacan sumbangan Eyzlyn
bahan-bahannya:
nasi putih 1 mangkuk
2 ulas bawang merah-mayang
1 ulas bawang putih- mayang
secubit ikan bilis
i sudu besar cili api yang diblend dgn belacan
telur sebiji
daging: lembu ker, ayam ker, sotong ker, udang ker... tak kisah
cara-caranya:
panaskan minyak dalam kuali
tumis bawang putih n merah sampai naik bau. masukkan cili api+belacan. masukkan daging. kasi daging masak. masukkan telur. lepas tu, masukkan nasi. dah masak boleh didang. hidang dengan daun salad ker, tomato ker,
NASI GORENG UDANG sumbangan Kak Liza
2 pinggan nasi putih
1 cawan udang basah besar (buang kulitnya dan tinggal bahagian ekor sahaja]
1 cawan sayur campur [mix vege]
1 biji telur (dipukul)
2 ulas bawang putih [ketuk]
1 s/k lada hitam
1 biji laga merah [cincang]
1 pokok daun bawang [ mayang]
Garam secukup rasa
minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan udang dan mix-vege dan kacau ratau.
3. Biarkan selama lima minit, kemudain masukkkan telur sambil dikacau-kacau.
4. Masukkan nasi serta sedikit garam dan gaulkan rata.
5. Tutup api dan angkat.
6. Hidangkan bersama daun bawng dan bawang goreng.
NASI GORENG KERABU sumbangan Kak Liza
Bahan-Bahan:
4 cawan nasi sejuk
2 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
10 biji cili api-ditumbuk
100 gm Isi ayam dipotong kecil
100 gm udang
100 gm Ikan bilis goreng
1 batang serai
1 batang bungan kantan
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
5 batang kacang panjang
5 batang kacang botol
5 putik jagung muda
1 batang lobak merah kecil- potong dadu
sedikit garam
minyak
sos ikan/nampla
Cara:
1. Mayang halus bahan sayur.
2. Panaskan minyak kemudian tumis semua bahan-bahan yang telah ditumbuk halus.
3. Apabila sudah garing masukkan ayam, udang dan biarkan seketika.
4. Kemudian masukkan nasi dan kacau.
5. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan juga bahan-bahan yang telah dimayang.
6. Kacau hingga rata dan renjiskan sos ikan.
7. Bila sayur tu nampak agak layu bolehlah diangkat dan hidangkan.
Nasi Goreng Belacan Thai Style sumbangan Yusmar
1 ulas bawang putih diketuk
sedikit belacan dibancuh ngan sikit air
1 camb sos ikan
1 mangkuk nasi
Tumiskan bwn putih sampai wangi kemudian masukkan air belacan. Masukkan nasi goreng hingga sebati dan masukkan sos ikan.
Bahan sampingan:
1 biji telur dibuat dadar dan dihiris
sedikit hirisan mangga muda
sedikit hirisan ayam yg digoreng ngan sos tiram
hirisan cili padi
hirisan bawang merah
sedikit udang kering yg digoreng ngan sikit gula
Apabila nak makan campurkan kesemua bhn sampingan dengan nasi goreng tadi.
NASI GORENG HAWAII sumbangan Kak Liza
Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang merah ] hiriskan
3 ulas bawang putih ]
1 biji cili capsicum ] potong dadu
2 biji cili merah ]
1 cawan mix-vege
2 batang frankfurter [potong dadu]
5 biji chicken ball [potong kecil]
1 s/b lada hitam
2 biji telur
2 s/b majerin
1 pokok daun bawang [potong kecil]...hiasan
Cara:
1. Panaskan marjerin. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cili capsicum dan cili merah dan tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan mix-vege, chicken ball dan frankfurter. Kacau hingga sebati.
4. Masukan nasi, lada hitam dan garam. Goreng hingga semua bahan sebati.
5. Pecahkan telur kedalam nasi. Kacau dan gaulkan sebati.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun bawang.
7. Sedia untuk dimakan.
NASI GORENG IKAN MASIN sumbangan Kak Liza
Bahan-Bahan:
2 mangkuk nasi putih
1 keping ikan tenggiri masin [ gorengkan dan pecah2kan]
2 biji telur
6 pokok kangkung [potong kecil]
1 s/b sos nampla [sos ikan]
1 pokok daun bawang [racikkan]
minyak
bahan tumbuk
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit belacan
sediki ikan bilis
garam
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
2. Masukkan nasi, kangkong dan sos nampla. Gaulkan rata.
3. Masukkan telur dan biarkan agak masak sikit baru di kacau hancur. Gaulkan rata.
4. Taburkan ikan masin dan gaulkan rata.
5. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
6. Taburkan daun bawang dan hidangkan bersama keropok keping.
NASI GORENG NENAS sumbangan Kak Liza
bahan:
2 mangkuk nasi putih [sejukkan]
1/2 cawn nenas dalam tin[asingkan airnya]
1 biji telur [pukul sikit]
5 ekor udang besar
100 gm isi ayam [hiris kecil dan nipis]
2 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] hiriskan
1/2 cawan mix-vege
1 biji lada merah [cincang]
1 s/b sos ikan [sos nampla]
1 s/b sos tiram
1 s/b lada hitam
2 s/b majerin
cara:
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang merah dan putih yg dihiris.
2. Masukkan ayam, udang. dan mix-vege . Kacau rata.
3. Masukan telur dan biarkan mask sikit baru dihancurkan.
4. Masukkan nasi, sos nampla, sos tiran dan nenas. Kacau rata.
5. Bila dah nampak agak garing boleh angkat dan masukkan dalm buah nenas yg dibelah 2 dan korek isinya.
6. Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan.
NASI GORENG KAMPUNG juga sumbangan Kak Liza
Bahan-Bahan:
4 cawan nasi sejuk [hancurkan]
2 biji telur ayam [pukul sikit]
5 tangkai kacang panjang [potong 1/2 inci]
minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
bahan tumbuk
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
6 biji cili padi
2 biji cili merah
segengam ikan bilis
1 inci belacan
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga naik baunya.
2. Masukkan kacang panjang dan kacau sehingga sedikit layu.
3. Masukkan telur dan biarkan agak keras sebentar baru dihancurkan
4. Masukkan nasi, dan garam. Kacau sehingga masak.
5. Hidangkan bersama daun bawang, bawang goreng dan keropok goreng.
NASI GORENG TOMYAM dari Kak Liza
Bahan-Bahan:
1 mangkuk besar nasi putih
4 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] tumbuk
100 gm udang kecil
100 gm isi ayam [ hiris nipis]
2 s/b pes tomyam [2 kiub tomyam ]
4 batang kacang panjang [potong kecil]
1 batang carrot [ potong dadu kecil]
2 keping daun kobis [ potong kecil]
1 pokok daun ketumbar [daun yg digunakan untuk tomyam]
3 biji cili merah [potong kecil]
1 s/k sos nampla
2 s/b minyak
Garam
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan kib tomyam, isi udang, ayam, cili merah. carrot, kobis dan kacang. Masakkan sehingga agak layu.
3. Masukkan nasi, sos nampla dan garam. Gaulkan rata.
4. Angkat nasi dan masukkan dlam pinggan hidangan.
5. Taburkan hirisan daun ketumbar.
NASI GORENG BERIANI dari Noor Masri
4-5 sudu besar minyak masak
5 cawan nasi
2 sudu besar rempah beriani } dibancuh dgn sedikit air
300 g daging ayam } dipotong kecil - boleh ganti dgn daging lembu jika suka
2 cawan sayuran campur beku
5 tangkai cili kecil } diketuk - suka pedas tambah lagi
1 sudu kecil paras rata jintan putih/halus (cumin) - TAK perlu tumbuk
sedikit serbuk kunyit
Bahan A:
1 labu bawang besar }dicincang
5 ulas bawang putih }dicincang halus/ditumbuk
2 cm halia } dicincang halus/ditumbuk
Bahan sampingan:
Hirisan timun
Hirisan daun ketumbar
Bawang goreng
Cara membuat:
Panaskan minyak dan goreng bahan A sehingga kekuningan
Masukkan rempah beriani , jintan putih dan serbuk kunyit, goreng sebentar sehingga wangi kemudian masukkan ayam
Bila ayam masak dan airnya kering masukkan nasi, sayuran , cili api dan garam secukup rasa ;goreng sehingga sebati
Angkat hidangkan bersama timun, taburan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar jika suka.
NASI GORENG USA dari Kak Liza
Bahan-Bahan:
4 pinggan nasi putih
4 ulas bawang merah [cincang]
2 ulas bawang putih [cincang]
1 biji cili capsicum merah
1 biji telur ayam (digoreng hancur)
1 mankuk kecil daging ayam [dipotong nipis dan kecil]
1/2 cawan mix-vege
1 sudu kecil lada hitam [ditumbuk lumat]
Garam
majerin
bahan hiasan
telur mata kerbau
salad coleslow
daun sup
tomato buah
Cara:
1. Panaskan majerin, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicincang beserta lada hitam.
2. Tumis hingga naik baunya.
3. Masukkan daging ayam dan biarkan seketika sehingga daging tersebut masak
4. Kemudian masukkan mix-vege dab telur hancur tadi.
5. Kacau hingga semuanya sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Kemudian masukkan nasi dan gaulkan hingga sebati.
7. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan dan hiaskan saperti dalam gambar.
nasi goreng sardin dari Hazdi
nasi putih
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
telur
cili kering
garam
ikan sardin (dlm tin - amik ikan shj)
tumis bwg2 hingga naik bau
masukkan cili kering & tunggu hingga masak
masukkan ikan sardin (yg dihancurkan), sayuran, telur dan biarkan dalam 3minit
masukkan nasi dan garam dan kacau
hidangkan.
Kesemua resepi di atas adalah dari Melayu.com. InsyaAllah, bila ada kesempatan, Chetam akan tambahkan resepi dari Pak Amir pula.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
April 24, 2005
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment