Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


April 28, 2005

Kek Keju yang tak perlu dibakar.

Resepi berikut Chetam dapat dari Restoren Pak Amir. Chetam taj edit apa-apa, Chetam terus pastekan komen penyumbang resepi tersebut.

==================================================

Kek Keju ini tidak perlu dibakar dalam ketuhar dan Diana telah lama berkongsi resipi ini dengan ramai kawan-kawan dan juga saudara mara... Ini pandangan Diana....

Saya memberi rating 8 dari 10... resipi yang hebat kerana tidak payah dibakar... Saya lebihkan gula kerana resipi asal tidak terasa gulanya... Krim Kejunya mempunyai texture yang ringan dan juga berkrim, macam apa yang saya sukakan... Ia sedap dimakan bila sudah disejukkan di peti ais atau pun bekukan untuk mendapat kek keju seperti ice cream... panduan kek keju akan lebih mantap bila disejukkan di dalam peti sejuk semalaman... kebanyakkan kawan-kawan yang telah mencuba sukakan dan selalu menyediakan untuk function, party, makan bersama teman sepejabat dan ada juga yang menjual... best tu boleh buat bisnes....

NO BAKE CHEESECAKE
==================

Bahan-bahannya
1/2 cawan biskut graham (boleh juga gunakan biskut digestive)
1/3 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/3 cawan mentega, dicairkan
2 (8 oz) paket krim keju, gunakan brand Philadephia
2 sudu besar jus lemon
1 pint heavy whipping cream, (1 pint = 2 cawan)
1/3 cawan gula pasir (lebih sedap, doublekan sukatan gula)
1 (21 oz) tin ceri (boleh ditukarkan kepada blueberi, buah peach, atau pun cokelat)

Cara-caranya
1. Dalam bekas kecil, campurkan biskut graham, gula perang dan serbuk kayu manis. Campurkan mentega cair dan gaul rata. Tekan adunan dan ratakan pada dasar loyang springform ukuran 8 - 10 inci. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga adunan tidak berderai.
2. Dalam bekas sederhana, pukul kirm keju bersama jus lemon sehingga kembang. Masukkan whipped cream dan pukul lagi sehingga adunan menjadi gebu. Campurkan gula dan pukul sehingga kembang dan rata. Tuangkan adunan ke dalam acuan springform yg berisi base biskut. Atas krim keju letakkan ceri (ataupun blueberi, buah peach, cokelat ikut mana yang suka). Sejukkan di dalam peti ais semalaman. Semasa hendak dihidangkan, keluarkan dari acuan springform.

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Pakaian Dalam Pembentukan Badan untuk wanita >>> http://beautiful-penang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:56 am

    ASSALAMUALAIKUM...
    SY NK TNYA, resepi kek keju yg x perlu dibakar pak amir ni mmg x de gelatin ye...

    ReplyDelete
  4. nampak mcm sedap je ni.. yg penting is mudah sgt..hehe :-)
    tq tau sudi share resepi ni.

    ReplyDelete