Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


August 08, 2006

Meh Kita Buat Ais Kerim Sendiri!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Anda suka makan Ais Kerim? Favourite Chenul sekarang ialah makan Ais Kerim. Buka mata jer minta ais kerim. Tadi Buya talipon, Chenul mintak ais kerim. Buya suruh tunggu depan TV sementara Buya sendukkan ke dalam cawan. Bila Chenul nampak je ais kerim tu, terus dia berlari ke dapur.

Semasa berlari tu, Chenul terjatuh dan muka tersembam ke lantai. Berdarah bibir, sekarang dok bengkak. Kesiannya buah hati Chetam. Tadi cakap ngan dia....dah OK. So sekarang Chetam nak kasi resepi Ais Kerim pulak...

Masa birthday Chenul in April, Chetam ada buat ais kerim sendiri tapi resepinya tak berapa ingat sebab resepi di ambil dari website ResepiNet. Sekarang website tu tengah KONG! Tak leh search resepi. Ais kerim yang Chetam buat tu guna coffee mate, fresh milk, gelatin halal, gula...yang lain tak ingat. Tapi memang menjadi dan sedap macam ais kerim yang dijual dalam bekas plastik tu. Chetam buat perasa keladi dan coklat.

Anyway.....bawah ni ada beberapa resepi Ais Kerim.

ICE CREAM COKLAT
Sumber: Kak Liza Cari.com

Bahan
1 cawan fresh cream sejuk
1 cawan air sejuk [dari peti sejuk]
3 s/b gula halus/kastor
3 s/b susu tepung
1 s/b serbuk koko
2 s/b coklat rice

Bahan hiasan [terpulang pada cita rasa]
manik warna warni
kismis
hirisan pisang

Caranya
1. Pukulkan fresh cream, gula dan air sejuk sehingga gebu.
2. Masukkan susu tepung dan koko perlahan sambil memukul sehingga gebu lagi.
3. Masukkan coklat rice dan gaulkan rata.
4. Masukkan adunan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk [freezer]semalaman.
5. Sudukan ice-cream yg telah beku kedalam mangkuk dan hiaskan mengikut citarasa sendiri.
Aiskrim Mocha Kopi
Sumber: Maisya Cari.com

1 cawan susu cair - didinginkan
1/2 cawan susu pekat - didinginkan
1 camca besar koko }
1 camca sedang kopi instant } 3 bahan ni dibancuh sebati dan didinginkan
1/4 cawan air }
1 camca teh esen vanilla

1.Putar susu cair seketika, masukkan susu pekat, adunan koko-kopi dan esen vanilla. Putar sehingga sebati.
2.Tuangkan ke dalam dulang yg sudah didinginkan dan bekukan sehingga separuh beku (about 1 jam )
3.Pindahkan adunan separuh beku ke dalam mangkuk yg sudah didinginkan dan pukul sehingga licin
4.Masukkan balik kedalam dulang tadi dan dinginkan hingga beku.



Corn Ice Cream
Sumbangan: Mak Lang Cari.com
Sumber : murni (RN)

2 1/2 cwn coffeemate
2 cwn susu segar (maklang guna susu tepung+air skit)
1/2 cwn gula
1/2 tin jagung krim
*maklang letak skit pewarna kuning

Cara
- masukkan semua bhn coffeemate+susu+gula = kacau hingga larut
- masukkan jagung krim dan kacau rata
- masukkan ke dlm bekas dan bekukan sedikit
- bila separuh beku, keluarkan dan pukul lagi hingga double in volume
- masukkan ke dlm bekas dan bekukan

p/s - better kurangkan gula sbb jagung krim tu dah manis..

ICE CREAM CHOCOLATE
Sumbangan: Mak Lang
Sumber: Rest.Pak amir)

4 oz gula
10 oz tepung susu (carnation creamer)
2 kotak susu chocolate
2 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar cocoa
Peraturan :
• Tepung susu, gula dan susu kotak dikacau hingga rata.
• Setelah rata masukkan chocolate emulco & cocoa.
• Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk sehingga keras (satu hari atau satu malam).
• Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras. Boleh dihidangkan beserta chocolate cair atau kekacang.
Jika ingin membuat ice-cream strawberry, substitute susu chocolate dengan susu strawberry dan gunakan 1½ sudu teh strawberry emulco.
* Cuma perlu guna susu kotak size kecil lebih kurang 150 ml

No comments:

Post a Comment