Chetam belum penah buat kek marble tapi penah buat puding marble. Since Mai dah mintak, chetam sertakan 2 resepi kek marble di sini. Mungkin bila Mai dah cuba, boleh kasi feedback.
Nama pengirim resepi ni tidak ada dalam simpanan Chetam.
Kek Marble 1
315 gm Gula castor
380 gm Butter (biasanya saya guna brand Bonlac boleh dibeli kat Makro)
170 gm Tepung gandum
100 gm Tepung cake/superfine
6 biji Telur Grade A
1 sudu kecil Baking powder
1 sudu kecil Vanilla
3 sudu besar susu pekat
Pewarna - pink, hijau & coklat paste
1. Masukkan butter, gula , baking powder & vanilla putar hingga putih/ kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Diikuti dgn susu pekat.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Bahagikan kepada 4 bahagian i.e. pink, hijau, coklat & asli(vanilla)5. Masukkan dalam acuan berukuran 9" bulat atau empat segi . Bermula dgn coklat, hijau, pink dan warna asli vanilla)berselang seli, gunakan sudu dan corakkan separti marble.
5. Bakar pada suhu 175 C selama 45 - 1 jam .
Kek Marble 2
Bahan A
2 buku mentega
4 sdm susu manis
1 sdm vanilla essence
Bahan B
10 biji telur ( putih dan kuning asingkan )
16 oz gula
1 sdm ovalette
16 oz tepung naik sendiri
4 sdm koko powder
Pukul semua bahan A hingga kembang dan putih. Masukkan susu dan vanilla dan pukul dgn high speed hingga kembang. Asingkan. Pukul putih telur sebentar lalu masukkan gula sikit-sikit hingga kembang. Masukkan kuning telur sikit-sikit dan ovalette sehingga kembang dan warnanya putih. Slowkan speed mesin. Campurkan bahagian A. Masukkan tepung sikit-sikit sehingga rata. Asingkan menjadi 2 bahagian yg mana satu tu untuk ditambah dgn koko. Bakar pada suhu 150OC dgn menggunakan loyang 10"x10"x3"
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment