Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


February 02, 2005

Kek Marble - Permintaan dari Mai

Chetam belum penah buat kek marble tapi penah buat puding marble. Since Mai dah mintak, chetam sertakan 2 resepi kek marble di sini. Mungkin bila Mai dah cuba, boleh kasi feedback.

Nama pengirim resepi ni tidak ada dalam simpanan Chetam.

Kek Marble 1
315 gm Gula castor
380 gm Butter (biasanya saya guna brand Bonlac boleh dibeli kat Makro)
170 gm Tepung gandum
100 gm Tepung cake/superfine
6 biji Telur Grade A
1 sudu kecil Baking powder
1 sudu kecil Vanilla
3 sudu besar susu pekat
Pewarna - pink, hijau & coklat paste

1. Masukkan butter, gula , baking powder & vanilla putar hingga putih/ kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Diikuti dgn susu pekat.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Bahagikan kepada 4 bahagian i.e. pink, hijau, coklat & asli(vanilla)5. Masukkan dalam acuan berukuran 9" bulat atau empat segi . Bermula dgn coklat, hijau, pink dan warna asli vanilla)berselang seli, gunakan sudu dan corakkan separti marble.
5. Bakar pada suhu 175 C selama 45 - 1 jam .

Kek Marble 2
Bahan A
2 buku mentega
4 sdm susu manis
1 sdm vanilla essence

Bahan B
10 biji telur ( putih dan kuning asingkan )
16 oz gula
1 sdm ovalette
16 oz tepung naik sendiri
4 sdm koko powder

Pukul semua bahan A hingga kembang dan putih. Masukkan susu dan vanilla dan pukul dgn high speed hingga kembang. Asingkan. Pukul putih telur sebentar lalu masukkan gula sikit-sikit hingga kembang. Masukkan kuning telur sikit-sikit dan ovalette sehingga kembang dan warnanya putih. Slowkan speed mesin. Campurkan bahagian A. Masukkan tepung sikit-sikit sehingga rata. Asingkan menjadi 2 bahagian yg mana satu tu untuk ditambah dgn koko. Bakar pada suhu 150OC dgn menggunakan loyang 10"x10"x3"

No comments:

Post a Comment