Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM200untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


February 15, 2005

Bubur Kacang Hijau yang Simple

Assalamualaikum

Masih lagi dalam mood bercuti ni.....Sebenarnya dah lama tak masak bubur kacang ni. Tapi since dah beli slow cooker, teringin pulak nak mencuba. So malam sebelumnya, Chetam masukkan 3/4 cawan kacang hijau bersama air ke dalam slow cooker. Pasang suis dan tetapkan pada low sahaja. Esoknya tengok kacang hijau dah elok lembiknya.

Alamak santan pulak tak ada. Nak ke kedai bawah, tutup pulak. So tangguh dulu. Pukul 6 baru beli kelapa. Blender kejap sebab kelapa tu kasar la pulak. Chetam beli 1/2 biji kelapa, dapatla santan yang tak seberapa banyaknya. Sebelum tu dah masukkan daun pandan dan gula kabung ke dalam slow cooker tu.

Ok........continue masak bubur kacang.....masuk gula dalam satu senduk kecil, masuk garam sikit, masuk santan. Kacau jer sampai mendidih sikit. Terus tutup api. Since suami Chetam belum balik dari KL, Chetam biar je bubur tu dulu.

Takut pulak tak habis, Chetam bagi kat jiran sebelah semangkuk penuh. Lepas tu bubuh dalam pinggan sikit, Chetam cicah ngan roti Gardenia. Alamak....sedapla pulak. Nak ulang makan pun tak leh sebab yang dalam periuk tu pun cuma cukup untuk suami Chetam. Chetam rasa suami chetam pun tak puas makan sepinggan bubur kacang malam tadi.

Lesson learnt.......lain kali masak lebih...kalau tak habis boleh buat cucur kasturi....hehehehe

No comments:

Post a Comment