Assalamualaikum
Masih lagi dalam mood bercuti ni.....Sebenarnya dah lama tak masak bubur kacang ni. Tapi since dah beli slow cooker, teringin pulak nak mencuba. So malam sebelumnya, Chetam masukkan 3/4 cawan kacang hijau bersama air ke dalam slow cooker. Pasang suis dan tetapkan pada low sahaja. Esoknya tengok kacang hijau dah elok lembiknya.
Alamak santan pulak tak ada. Nak ke kedai bawah, tutup pulak. So tangguh dulu. Pukul 6 baru beli kelapa. Blender kejap sebab kelapa tu kasar la pulak. Chetam beli 1/2 biji kelapa, dapatla santan yang tak seberapa banyaknya. Sebelum tu dah masukkan daun pandan dan gula kabung ke dalam slow cooker tu.
Ok........continue masak bubur kacang.....masuk gula dalam satu senduk kecil, masuk garam sikit, masuk santan. Kacau jer sampai mendidih sikit. Terus tutup api. Since suami Chetam belum balik dari KL, Chetam biar je bubur tu dulu.
Takut pulak tak habis, Chetam bagi kat jiran sebelah semangkuk penuh. Lepas tu bubuh dalam pinggan sikit, Chetam cicah ngan roti Gardenia. Alamak....sedapla pulak. Nak ulang makan pun tak leh sebab yang dalam periuk tu pun cuma cukup untuk suami Chetam. Chetam rasa suami chetam pun tak puas makan sepinggan bubur kacang malam tadi.
Lesson learnt.......lain kali masak lebih...kalau tak habis boleh buat cucur kasturi....hehehehe
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment