Chetam dah cuba resepi ni. Boleh tahan jugak rasanya dan amat simple cara membuatnya. Resepi ni Chetam ambil dari MDC sumbangan Kak Hanieliza dari Trengganu.
Puding Roti.
Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
C:
2 sudu besar kismis hitam
Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula
CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
NOTA:
Sos Kastad boleh juga di gantikan dgn ais kerim coklat/vanilla dan sebagainya.. ataupun cream coklat
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
aritu guna resepi ni.. thankss.. sedapp...
ReplyDeletePuding roti nie makan time panas ke sejuk??
ReplyDeletenak masuk peti ais lepas masak then makan sejuk-sejuk punsedap
ReplyDeleteklu kukus leh tak?
ReplyDelete