Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 12, 2009

KELAS ASAS MEMBUAT CANDI DARI COKLAT

Anda boleh bawa pulang peralatan di atas - acuan ikut stok yang ada.

Misi Penting
Membuat kandi dari coklat couverture dan compound dengan cara yang paling mudah. Anda akan diajar teknik "tempering" coklat couverture yang mudah dan boleh dilakukan di rumah TANPA mengunakan marble slab atau memerlukan bilik yang berhawa dingin. Yang penting selepas selesai menghadiri kelas, anda boleh menjana pendapatan dengan menghasilkan HOMEMADE CHOCOLATE yang HALAL dan bermutu tinggi. Setanding dengan jenama besar seperti CADBURY atau Vochelle.

Apa yang anda akan belajar.
  1. Cara membuat inti coklat "ganache" - pilihan perisa strawberry, coklat, oren, blueberry
  2. Cara membuat coklat berasaskan coklat converture menggunakan Milk Chocolate - Coklat Kekacang, Coklat Praline dengan perisa pilihan
  3. Cara membuat coklat berasaskan coklat compound menggunakan White Chocolate - Coklat Praline dengan perisa pilihan
  4. Cara menyucukidi pada coklat untuk membuat LoliChoc
  5. Demo membuat Truffles yang mudah
Tips:
  1. Permilihan dan penjagaan acuan coklat
  2. Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
  3. Menyimpan dan membungkus coklat
Yuran adalah sebanyak RM 250 dan berikut adalah apa yang akan diberikan semasa kelas.
  1. Nota ringkas berserta FAQ (persoalan berserta jawapan yang akan membantu semasa membuat kandi di rumah)
  2. Bahan-bahan coklat yang akan digunakan semasa hands on - coklat converture,compound, ganache untuk filling coklat, kekacang seperti badam, hazel nut atau gajus
  3. Peralatan atau tools membuat kandi - food warmer, mangkuk stainless steel, spatula plastik - anda boleh membawa pulang tools ini selepas kelas selesai
Apa yang anda perlu bawa semasa menghadiri kelas:
  1. Apron sekiranya anda tidak mahu pakaian anda terkena coklat.
  2. Pen sekiranya anda perlu mengambil nota [b]sendiri[/b].
  3. Bekas plastik untuk mengisi kandi atau coklat yang siap untuk dibawa pulang.
  4. Wang lebih sekiranya anda ingin membeli coklat dan acuan tambahan.
Terhad untuk 3 orang setiap kelas. Sila email atau sms untuk book kelas anda.
Setiap Sabtu atau Ahad (10 am sehingga selesai).
Snek ringan akan disediakan.

CHETAM BIZ ENTERPRISE
VP01-41, Vista Perdana, Jalan 3/16
Seksyen 3, Bandar Teknologi Kajang
43500 Semenyih
Selangor
HP: 012-2650314
Email: chetam1@gmail.com

No comments:

Post a Comment