Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM200untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


April 21, 2008

CHOCOLATE MOIST CAKE MISLEHA - KEK BESDAY CHENUL

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Chenul dah 4 tahun. Mula-mula Chetam plan nak buat kek dengan gambar tom and jerry tapi pening kepala tak tahu macam mana nak adun warna jerry. So slow talk ngan Chenul yang Umi tak dapat lukis Tom and Jerry tapi dalam hati planning nak cari patung kecik untuk hias atas kek. Jenuh merayap tapi tak jumpa. Tokeh kedai kata sekaramg orang tak minat tom and jerry. Mak ai.....payahnya. Last minute dapat idea buat Elmo sebab terbeli goodie bags plastik yang gambar Elmo.

Siksanya nak buat kek ni....bertangguh banyak hari.....dah terlepas beberapa hari baru Chetam dapat mood nak buat. Kek ni pakai resepi Kek Coklat Misleha. Chetam buat 1.5 bancuhan so dapat satu kek yang dibakar dan yang satu lagi dikukus. Yang dikukus tu punyala gebu tapi tak dapat deko Chetam pi tonggengkan kek tu semasa masih panas. Yang versi bakar aka Elmo ni, tak dapat rasa sebab bawa ke tadika. Tapi ada sorang budak lelaki kat tadika yang puji kek tu sedap...hehehehe....

Lukisan freehand jer, lepas ti picitkan piping jelly yang dah diwarnakan. TA...RA....!


CHOCOLATE MOIST CAKE MISLEHA
Sumber: Misleha Rnet

250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovellate
6biji telur

250gm tepung ]
2tsp baking powder ] ayak
1½tsp soda bicarbonate ]

PASTE
1 cawan coco powder
1¼ cawan air
60gm castor sugar
1tbsp nescafe - optional

TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate
200 gm Whipping Cream
1 tsp butter

CARA-CARANYA

• Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang masukkan telur satu persatu
• Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder
berselang seli dengan paste
• Baker 170 selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 bergantung pada oven masing-masing

CARA-CARA TOPPING CAKE
• Didihkan whipping cream bila sudah kelihatan buble kecil-kecil
• Masukkan Cooking Chocolate kacau sehingga larut
• Masukkan butter

1 comment: