Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 09, 2007

Lagi Resepi Biskut Raya Sumbangan Baya

SWEET MELON COOKIES

A.
160 GM BUTTER
20 GM SHORTENING
100 GM GULA KASTOR
1 BIJI KUNING TELUR
½ STEH ESEN VANILA

B.
200 GM TEPUNG SUPERFINE
40 GM TEPUNG GANDUM
50 GM TEPUNG HONKWEE
30 GM TEPUNG KASTAD
100 GM BISKUT CHEESE JULIES (KISAR HALUS)
½ SBESAR BLUE POPPY SEED

HIASAN: KUNING TELUR & KUACI LABU

SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
MASUKKAN BAHAN B DAN ULI LEMBUT
TERAP DAN SAPUKAN DENGAN KUNING TELUR DAN LETAKKAN KUACI DI TENGAH NYA.

Nota: 100gm cheese cracker-kisar (guna biskut julies cheese; kisar & ayak.
Blue Popy seed @ kas-kas.


PRUNE OAT DELIGHT

A.
150 GM BUTTER
1 SBESAR SHORTENING
60 GM GULA KASTOR
1 BIJI KUNING TELUR
1 STEH ESEN VANILLA

B.
50 GM OAT, BAKAR,KISAR
20 GM COFFEE MATE/SUSU TEPUNG
1 SBESAR TEPUNG BERAS
50 GM TEPUNG JAGUNG
190 GM TEPUNG GANDUM
½ STEH EMPLEX

HIASAN: KUNING TELUR/PRUNE/BIJAN HITAM.

1. SATUKAN SEMUA BAHAN A.
2. MASUKKAN BAHAN B. ULI LEMBUT.
3. CANAI NIPIS DAN TERAP. LETAK INTI DAN GULUNG.
4. SAPU KUNING TELUR DAN TABUR BIJAN.


BISKUT SUJI BERKACANG

A.
150 GM BUTTER
100 GM MINYAK SAPI
120 GM GULA KASTOR
1 SBESAR MENTEGA KACANG

B.
200 GM TEPUNG SUJI /SOMALINA (KISAR HALUS)
200 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
100 GM TEPUNG GANDUM
½ STEH GARAM

HIASAN: KUNING TELUR, KACANG TANAH KISAR

1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
2. MASUKKAN SEMUA BAHAN B. DAN ULI LEMBUT.
3. CANAI DAN TERAP, SAPU KUNING TELUR DAN TABUR KAN KACANG.

BISKUT SANDY KEJU

A.
120 GM BUTTER
80 GM GULA KASTOR
¼ STEH GARAM
40 GM CHEEDAR CHEESE, - PARUT HALUS
1 SBESAR BAWANG GORENG- RAMAS

B.
100 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
¼ STEH SODA BICARBONAT
40 GM TEPUNG JAGUNG
40 GM CHEESE CRACKER KISAR
(BRAND :PRINGLES)

HIASAN: MERAH TELUR / BADAM CINCANG / KEJU CHEEDAR

1. SEBATIKAN BUTTER, GULA KASOR, GARAM.
2. MASUKKAN SEMUA JENIS TEPUNG DAN CHEESE CRACKER.
3. MASUKKAN KEJU PARUT DAN BAWANG GORENG, KACAU SEBENTAR.
4. CANAI DAN TERAP DENGAN ACUAN.

Nota: Optional: boleh letak ¼ paprika..jika suka
Hiasan: baya letak cheese diatas cookies :).


IRISH COOKIES.

A.
180 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR
20 GM SHORTENING
1 BIJI KUNING TELUR
1 STEH NESCAFE
1 STEH ESEN COFFEE
½ STEH BAKING POWDER

B.
200 GM TEPUNG GANDUM
100 GM TEPUNG UBI
40 GM NESTUM (kisar kasar)

HIASAN: PUTIH TELUR – SAPUAN, BADAM FLAKE DIHANCURKAN DAN CHOC RICE

P/s= Instead of using choc rice baya drizzle choc on top of the cookies.

SEBATIKAN SEMUA BAHAN A LALU MASUKKAN BAHAN B.
CANAI DAN TERAP. SAPUKAN DENGAN PUTIH TELUR DAN TABURKAN BADAM FLAKE
DAN CHOC RICE.

Nota: Nestum kisar boleh diganti dgn cornflakes kisar

PUDING KARAMEL (Bukan biskut tapi juadah berbuka)

BAHAN-BAHAN:
6 Keping Roti dibuang tepinya.
1tin( 354ml) susu sejat.
4 biji telor ayam saiz sederhana
2/3 cawan gula.
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan air.

CARA MEMBUATNYA:
1-Rendam roti di dalam air suam dan tos kan.
2-Pukul telur bersama dengan gula sehingga kembang. Campurkan esen vanila ,susu sejat dan air.
3-Setelah sebati semuanya, masukkan roti yang telah direndam tadi dan pukul sehingga sebati( pukul lama skit 5-10 minute speed 4-6, Ini akan buatkan adunan smooth setelah sejuk).
4-Ambil loyang atau sebarang bekas yang sesuai( bekas nie nak digunakan untuk terus mengukus), Masukan 10 sudu besar gula dan masak bersama api yang sederhana sehingga gula tersebut agak hangus atau sedikit kehitaman.Biar sejuk seketika. Kemudian, tuangkan bahan yang telah dipukul tadi kedalam loyang tersebut.
5-Tutup bekas dengan foil,untuk elak dari air kukusan jatuh kedalam adunan. Akhir sekali, kukus bahan tersebut selama 45-55minute. Sejukkan dalam petiais( kena sejuk betul baru boleh diterbalikkan, kalau terbalik masa panas adunan akan pecah),
6-Bila nak dihidangkan, ambil pisau lorekan tepinya supaya berpisah puding dan dinding bekas puding... terbalikkan puding tersebut, Gunakan bekas yg besar sedikit, sebab dia akan sedikit berkuah( dari gula hangus tadi)..

No comments:

Post a Comment