Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 09, 2007

Nasi Ulam

Hari tu buat di kampung takder gambar sebab bateri kamera weak. Minggu lepas Chetam balik kampung lagi sekali dan kakak minta buatkan nasi ulam sekali lagi.

Ini ulam yang dibeli di Pekan Changkat Jering.

Ada daun kari, daun silon, daun kadok, ulam raja, serai, lengkuas, daun kunyit, daun kesum, daun limau purut dan banyak lagi daun2 yang Chetam tak kenal.

Seeloknya guna pisau lipat untuk potong ulam-ulam ni supaya lebih halus. Chetam pakai jer pisau yang ada di rumah. Tak lupa juga untuk hiris petai nipis-nipis. Lepas siap dihiris semua daun dan ulam, jemurkan seketika untuk ringankannya.

Ini pula kerisik dari sebiji kelapa dicampur dengan ikan masin yang telah digoreng dan ditumbuk halus. Seeloknya guna ikan tenggiri masin. Tak payah tumbuk, cuma picit untuk hancurkan ikan. Tapi sayang ikan tenggiri dah habis so Chetam gantikan ikan lain.

Tanak nasi terlebih dahulu kerana nasi perlu disejukkan terlebih dahulu. Bila sejuk, gaulkan nasi dengan ulam-ulam yang telah dihiris halus dan jua kerisik dan ikan masin.

Siap untuk di makan.

1 comment:

  1. Anonymous1:33 pm

    I've eaten nasi ulam once at le meridian. Very nice and delishh. Lookin the recipe for ages. Thx a lott;)

    ReplyDelete