Ada daun kari, daun silon, daun kadok, ulam raja, serai, lengkuas, daun kunyit, daun kesum, daun limau purut dan banyak lagi daun2 yang Chetam tak kenal.
Seeloknya guna pisau lipat untuk potong ulam-ulam ni supaya lebih halus. Chetam pakai jer pisau yang ada di rumah. Tak lupa juga untuk hiris petai nipis-nipis. Lepas siap dihiris semua daun dan ulam, jemurkan seketika untuk ringankannya.
Ini pula kerisik dari sebiji kelapa dicampur dengan ikan masin yang telah digoreng dan ditumbuk halus. Seeloknya guna ikan tenggiri masin. Tak payah tumbuk, cuma picit untuk hancurkan ikan. Tapi sayang ikan tenggiri dah habis so Chetam gantikan ikan lain.
Tanak nasi terlebih dahulu kerana nasi perlu disejukkan terlebih dahulu. Bila sejuk, gaulkan nasi dengan ulam-ulam yang telah dihiris halus dan jua kerisik dan ikan masin.
I've eaten nasi ulam once at le meridian. Very nice and delishh. Lookin the recipe for ages. Thx a lott;)
ReplyDelete