Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 09, 2007

Nasi Ulam

Hari tu buat di kampung takder gambar sebab bateri kamera weak. Minggu lepas Chetam balik kampung lagi sekali dan kakak minta buatkan nasi ulam sekali lagi.

Ini ulam yang dibeli di Pekan Changkat Jering.

Ada daun kari, daun silon, daun kadok, ulam raja, serai, lengkuas, daun kunyit, daun kesum, daun limau purut dan banyak lagi daun2 yang Chetam tak kenal.

Seeloknya guna pisau lipat untuk potong ulam-ulam ni supaya lebih halus. Chetam pakai jer pisau yang ada di rumah. Tak lupa juga untuk hiris petai nipis-nipis. Lepas siap dihiris semua daun dan ulam, jemurkan seketika untuk ringankannya.

Ini pula kerisik dari sebiji kelapa dicampur dengan ikan masin yang telah digoreng dan ditumbuk halus. Seeloknya guna ikan tenggiri masin. Tak payah tumbuk, cuma picit untuk hancurkan ikan. Tapi sayang ikan tenggiri dah habis so Chetam gantikan ikan lain.

Tanak nasi terlebih dahulu kerana nasi perlu disejukkan terlebih dahulu. Bila sejuk, gaulkan nasi dengan ulam-ulam yang telah dihiris halus dan jua kerisik dan ikan masin.

Siap untuk di makan.

1 comment:

  1. Anonymous1:33 pm

    I've eaten nasi ulam once at le meridian. Very nice and delishh. Lookin the recipe for ages. Thx a lott;)

    ReplyDelete