Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 29, 2007

Kek Keju Versi Chetam

Kek keju ni diadaptasi dari resepi yang pernah diberikan oleh Mama Roz. Kek Keju versi Mama Roz guna biskut sebagai base atau dasar tapi Chetam guna sponge cake yang dibeli dari Tesco Tepeng. Sebiji kek sepan perasa oren dan sebiji lagi perasa coklat.

Kak Ti ngan Kak Tih suka yang perasa Oren dengan buah Pic. Makan sampai tak hingat dunia.....hehehehe....bebudak pulak suka yang perasa coklat tu tapi sebenarnya depa lebih teruja ngan biskut Cream-o tu sebenarnya.

Kek Keju Versi Chetam

Kek Sepan

I
nti (Filling)
a)
2 biji kuning telur
150 gram gula
160 gram susu
Masak gunakan cara double boiler

b)
2 1/2 sudu besar gelatin dilarutkan dalam 6 sudu besar air didih

c)
250 gram krim keju
250 gram double krim - pukul sedikit

d)
1/2 sude besar jus lemon

Cara membuatnya
Campurkan serbuk biskut hancur dengan mentega cair dan bentukkan di dalam acuan bulan 9" (loose base) - sejukkan
Pukul krim keju sehingga licin, masukkan a, b, d dan double krim.
Tuangkan ke dalam biskut hancur yang sudah dibentuk dan sejukkan selama 2- 3 jam


Kek Keju Perisa Oren
Chetam tambah buah pic dalam tin yang telah dipotong kecil-kecil ke dalam adunan filing . Bahagian atas di hias dengan susunan potongan buah pin.

Kek Keju Perisa Coklat
Chetam masukkan biskut Cream-O yang dipotong 4 ke dalam adunan filling.

No comments:

Post a Comment