Kek keju ni diadaptasi dari resepi yang pernah diberikan oleh Mama Roz. Kek Keju versi Mama Roz guna biskut sebagai base atau dasar tapi Chetam guna sponge cake yang dibeli dari Tesco Tepeng. Sebiji kek sepan perasa oren dan sebiji lagi perasa coklat.
Kak Ti ngan Kak Tih suka yang perasa Oren dengan buah Pic. Makan sampai tak hingat dunia.....hehehehe....bebudak pulak suka yang perasa coklat tu tapi sebenarnya depa lebih teruja ngan biskut Cream-o tu sebenarnya.
Kek Keju Versi Chetam
Kek Sepan
Inti (Filling)
a)
2 biji kuning telur
150 gram gula
160 gram susu
Masak gunakan cara double boiler
b)
2 1/2 sudu besar gelatin dilarutkan dalam 6 sudu besar air didih
c)
250 gram krim keju
250 gram double krim - pukul sedikit
d)
1/2 sude besar jus lemon
Cara membuatnya
Campurkan serbuk biskut hancur dengan mentega cair dan bentukkan di dalam acuan bulan 9" (loose base) - sejukkan
Pukul krim keju sehingga licin, masukkan a, b, d dan double krim.
Tuangkan ke dalam biskut hancur yang sudah dibentuk dan sejukkan selama 2- 3 jam
Kek Keju Perisa Oren
Chetam tambah buah pic dalam tin yang telah dipotong kecil-kecil ke dalam adunan filing . Bahagian atas di hias dengan susunan potongan buah pin.
Kek Keju Perisa Coklat
Chetam masukkan biskut Cream-O yang dipotong 4 ke dalam adunan filling.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
October 29, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment