Gulai Terung dengan Kerang Kak Tih
Terung Bulat - Belah 4
Isi Kerang - dibersihkan
Bawang merah ]
Bawang putih ] dihiris halus
Rempah Kari Ikan - 5 hingga 6 sudu besar
Halba campur
Garam secukup rasa
Perasa - Pak Aji naik motor
Santan
Air
Daun Kari Pole
Air asam jawa
2 biji cabai merah
Cara
Panaskan kuali. Masukkan minyak.
Bila panas, masukkan bawang merah dan putih yang dah dihiris.
Masukkan sedikit halba campur dan daun kari. Goreng hingga naik bau.
Masukkan sedikit air dan campurkan rempah kari. Kacau hingga naik minyak. Tutup kuali.
Dah naik minyak, tambah air asam jawa. Tumis lagi hingga naik bau.
Masukkan terung bulat dan tutup kuali supaya terung cepat empuk.
Masukkan kerang dan santan. Bubuh garam secukup rasa dan juga sedikit Pak Haji.
Masukkan cabai merah. Perlahankan api dan biar hingga naik minyak.
Boleh makan ngan nasi putih panas.
Nota Kaki Kak Tih:
- Untuk gulai kerang, perlu lebihkan rempah karinya.
- Gulai akan bertambah sedap dan umph selepas 2 hari.....tapi kena peragat la
No comments:
Post a Comment