Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 29, 2007

Kek Lapis India - Sumber Kak Deeyanas Rnet

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kek Lapis India ni merupakan salah satu dari resepi Kek Lapis Sarawak yang tengah heboh di Rnet. Resepi disumbangkan oleh Kak Deeyanas (orang Sarawak - tokeh kek lapis) semenjak tahun lepas tapi cuma menjadi sebutan apabila Kak Rodziah mencuba resepi ini dan menayangkan gambarnya minggu lepas. Satu Rnet kecoh dan teruja ngan gambar yang ditayangkan termasuklah Chetam...hehehehe

Chetam cuba kek ni di Tepen semalam (hari ahad). Kek kureng menjadi kerana bahagian tengah sedikit lembik tapi rasanya memang sedap. Penimbang kakak Chetam dah rosak so Chetam hentam jer bahan-bahan yang perlu timbangan.

Versi Chetam - Kek lembik di bahagian tengah tapi sedap giler.

Versi Kak Rodziah Rnet - Cantik giler

Kek Lapis India
Sumber : Kak Deeyanas Rnet
Gambar Yang tak Jadi : Chetam
Gambar Kek yang Cun : Kak Rodziah Rnet

16 oz mentega
10 biji telur
65 gm nestum putih (nestum beras bayi) - Chetam ganti ngan nestum untuk famili (dikisar halus)
300 gm gula - Chetam blend halus
100 gm tepung biskut marie - Hancurkan biskut marie ngan blender baru ditimbang

1 peket santan serbuk (50gm) -optional
397 gm susu manis
120 gm tepung gandum
coklat cadbury secukupnya - perasa strawberry yoghurt

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga habis. Masukkan tepung biskut marie, nestum, tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata. Bakar lapisan pertama hingga masak. Ratakan adunan untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga masak. Ulang hingga habis.

Nota Kaki Kak Deeyanas:
1) Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
2) Susu dan gula boleh dikurangkan jika anda tidak gemar terlalu manis.
3) Gunakan acuan saiz 9" x 9" jika anda tidak suka kek yg terlalu tinggi.
4) Saya selalu kisar gula pasir biasa untuk buat kek, jarang guna gula kat bakery shop

1 comment:

  1. Anonymous6:57 pm

    as'kum , hai ..
    saye pernah buat kek lapis india ni tpi cara kak Rodziah Rnet buat agak serabut n tak brape cantik .. mungkin sedap tpi tak brape menarik .. maaf ye kalau ade yg t'singgung tpi ini adalah kenyataan .. apabila kek tersebut dpotong , nmpak agak serabut n x menyelarekan ..

    ReplyDelete