Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


September 14, 2007

Koleksi Biskut Raya dari Baya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Nak resepi biskut raya? Resepi-resepi berikut disumbangkan berserta dengan gambar oleh Baya kepada Rnet. Sumber resepi ini diperolehi dari pelbagai pihak. Baya dah beri keizinan kepada Chetam untuk paparkan resepi dan gambar di Teratak Chetam....Thanks Baya. Sebenarnya Baya berada di US dan memang rajin mencuba resepi. Tabiks Spring...tooi..tooi...toi.....untuk Baya. Rajin betul.

ICED ALMOND BISCUITS
Sumber - RossyaBakes

7oz plain flour sieved
1oz cornflour sieved
4oz castor sugar
4oz butter
2oz ground almonds light roasted
1 egg yolk mixed with 2 tablespoons of iced water
1 tsp vanilla essence

For the topping:
1 egg white
4oz icing sugar sieved
1 tsp cornflour sieved
chopped almonds (you may also use chopped pistachios)

Combine plain flour, castor sugar and butter into a bowl. Beat lightly to form breadcrumbs. Add ground almonds. Then finally pour egg/water mixture bit by bit. Knead to form a soft dough. Roll onto your working board 4mm thickness. Using a sharp knife .. cut into leen rectangular
logs. Top a teaspoon of egg white mixture. Smooth its edges (I used a small butter knife) and top with chopped nuts. Bake in 160C pre-heated oven until done.

To make the meringue topping:
Whisk egg whites until bubbly and add in icing sugar bit by beat to form a smooth icing. Add cornflour and whisk until a 'near stiff' consistency'. Make sure the topping is not too 'watery' or it will drip to sides of cookies before baking.. Get a nice consistency so it can spread easily onto cookies without too much dripping.

Biskut Makmur
Sumber - Norhaslinda Zainal Abidin (RNET)

1 kati tepung gandum (tepung hendaklah di goreng dulu pas tu ayak). kalau
org dulu2 dia jemur.
marjerin - ikut basah
icing sugar
gula kasar
kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
kacang yg telah tumbuk tu gaul dgn gula kasar (bkn gula icing ek)

Gaul marjerin dgn tepung sampai doh licin dan tak melekat kat tgn. tapi jgn la keras sgt. kira kelembutan tu masih ada la. kalau melekat sikit2 pun tak pe.

Lepas tu ambik sikit, leperkan letak inti kat tgh2. tutup balik, buat bentuk bujur (nie bentuk asal biskut nie). kdg2 malas nak buat bujur ada buat bulat je. saya masih mengekalkan cara lama. Pas tu bakar la. lupa nak ckp masa goreng/bakar kacang tanah tu, biar dia
hangit2 sikit tapi jangan la sampai rentung lak...bila dah masak gaul dgn icing sugar.

Putu Kacang:
Bahan2.
1 kilo tepung kacang hijau yg siap digoreng dan dimesin.
1 kilo gula halus( Gula biasa dimesin)...( baya guna icing sugar aja)..

cara cara.
1. Campurkan 2 bahan tersebut. Gaul sebati. ..
2. Di percik air sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Percik sehingga
adunan tadi agak lembab, tapi masih lagi seroi dan adunan mesti tidak
berketul, baya ambik tapis tekan tekan aja campuran dengan tangan hasilnya dia tidak berketul dan seroi.
3. Kemudian tekan adunan dalam acuan putu kacang ( tekan kuatskit), guna pisau untuk sekatakan adunan...hujung pisau diketuk
ketuk acuan tersebut supaya mudah adunan tu keluar bila diterbalikkan.
4. Jemur kuih tadi supaya dia kering dalam 15 minit.( jangan
terlalu lama kalau lama akan jadi kerasitu petuanya)

NOTE: kalau nak mudah mengaul buat sedikit sedikit contohnya 2 cawan tepung +2 cawan gula mudah gaul jadi campuran tidak berketul ketul

Lemon Dreams
Sumber : Taste of home.

1 cawan butter dilembutkkan
1/3 cawan gula halus.
1 teaspoon esen vanilla.
1 1/2 cawan tepung serbaguna.

Filling.
2/3 cawan gula
1 1/2 camca teh cornstarch.
1 camca teh grated kulit lemon.
1/4 sudu teh garam.
1 biji di pukul.
3 sudu besar lemon juice.
1 sudu besar butter.

Icing sugar optional.

* butter, gula disatukan didalam mangkuk sebatikan + vanilla dan masukkan sedikit demi sedikit tepung ( campurkan bahan hingga sebati)
*** adunan nie lembut **
tutup adunan dan diletak dalam peti ais selama 30 minute.

* keluarkan dan bulat bulatkan to 1 inc ball. Buatkan lubang ditengah setiap ball tersebut. bakar 350 selama 12-14 minute.
* untuk filling satukan gula, cornstarch , kulit lemon, dan garam.
Stir in egg,lemon juice dan butter sehingga smooth. Masak diatas api perlahan sehingga pekat. pelahankan api masak selama 2 minute , sejukkan.. sudukan filling nie keatas setiap cookies. Dust with gula halus kalau suka.

MILKY MILK CHOCOLATE COOKIES

225 GM BUTTER
125 GM GULA CASTOR
1 BIJI KUNING TELUR
1 STEH VANILLAB.
20 GM TEPUNG KASTAD
250 GM TEPUNG GANDUM
75 GM TEPUNG JAGUNG
100 GM QUEKER OAT ATAU ROLL OAT
2 SUDU MAKAN KOKO
HIASAN: 100 GM SUSU TEPUNG + 20 GM ICING SUGAR (ayakkan utk bersatu)

PUTAR GULA DENGAN BUTTER HINGGA SEBATI.
AYAK BERSAMA KESEMUA JENIS TEPUNG DAN SERBUK KOKO, MASUKKAN OAT.
MASUKKAN TELUR KUNING DAN VANILA KEDALAM ADUNAN BUTTER TADI. GAUL
RATA DAN MASUKKAN TEPUNG TADI DAN ULI HINGGA SEBATI.
CANAI ADUNAN MENGIKUT ACUAN KESUKAAN DAN BAKAR.
SETELAH BISKUT SEJUK BARULAH DI SALUT DENGAN SUSU TEPUNG TADI.

Nota:
Quaker oat @ roll oat..dlm tin merah, di bakar dahaulu sekejap agak2 perang
100gm susu tepung + 20gm icing sugar, campur & ayak dahulu.

TEKNIK HIAS: Atas biskut di dzrill dgn coklat cair & diayak dgn susu + icing sugar

Note tambahan dari baya untuk choc drizzle : cairkan 1/2 cup of semisweetchocolate + 1 teaspoon shortening didalam microwave at high temp for 1 minute untuil chips are melted, stir until smooth. Drizzle over cookies. Let stand for 30 minute until chocolate is set.. store
in airtight container.

CHOCOLATE CHIP SQUARE.

A.
100 GM BUTER
160 GM SHORTENING
140 GM GULA KASTOR
½ STEH ESEN VANILLA

B.
230 GM TEPUNG GANDUM
90 GM TEPUNG BERAS
30 GM KOKO POWDER
¼ STEH GARAM
60 GM GAJUS (KISAR)
80 GM KELAPA KERING

HIASAN: PUTIH TELUR, CHOCOLATE RICE

SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
MASUKKAN SEMUA BAHAN B. GAUL2 TEXTURE ALA2 BREAD CRUMB
TAMBAHKAN BUTTER DAN ULIHINGGA MENJADI DOH YANG LEMBUT.
CANAI DAN TERAP, SAPU DENGAN PUTIH TELUR DAN TABURKAN DENGAN CHOCOLATE RICE.

CHOCOLATE LANZA
A.
125 GM BUTTER
50 GM GULA ICING
1 BUTIR KUNING TELUR
¼ STEH OVALETTE
½ STEH COFFEE EMULCO
½ STEH VANILA ESSEN

B.
130 GM TEPUNG GANDUM
60 GM TEPUNG KASTAD
30 GM GAJUS KISAR
50 GM KACANG TUMBUK
30 GM CHOCOLATE RICE
HIASAN: CHOCOLATE RICE & KACANG TUMBUK

SEBATIKAN SEMUA BAHAN A.
MASUKKAN BAHAN B DAN ULI LEMBUT
TERAP DAN SAPUKAN DENGAN KUNING TELUR DAN LETAKKAN KUACI DI TENGAH NYA .

1 comment:

  1. Anonymous4:20 pm

    untuk chocolate chip square&chocolate lanza kna bkar brapa darjah celcius dan brapa lma??

    ReplyDelete