Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


September 13, 2007

Sagu Keju - Resepi dari NCC-Indonesia

Chetam berkenan sangat tengok biskut ni....ala-ala samprit tapi berkeju. Chetam belum cuba tapi nak kongsi resepinya di sini sebab Chetam perhatikan dalam internet, ramai yang dah cuba resepi ni. Sebelum tu, nak minta maaf sebab resepi dalam bahasa indonesia.

Sagu Keju - Sumber Fatmah Bahalwan (NCC-Indonesia)

Bahan:
300gr tepung sagu (sagu tani)
2 lbr daun pandan
100 gr margarine
50gr mentega (butter)
150gr gula halus
1 btr kuning telur
100gr keju edam, parut (Sila lihat nota kaki di bawah untuk penerangan)
50ml santan kental Misal kara (santan kotak)

Cara membuat:

  • Sangrai tepung sagu dan daun pandan dengan api kecil hingga daun pandan kering. Angkat,dinginkan.
  • Kocok margarine dan mentega hingga putih dan lembut masukkan gula, kocok rata, tambahkan kuning telur, kocok rata.
  • Campur tepung sagu dan keju parut, tuang bertahap kedalam adonan mentega, aduk rata. Tambahkan santan, aduk lagi hingga rata.
  • Masukkan adonan kedalam plastik conthong (segitiga), kasih spuit bintang, semprotkan kedalam loyang tipis yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung. (Guna nozzle bintang, masukkan adunan dalam piping bag dan picit adunan atas loyang yang disapu mentega)
  • Oven selama lk. 40menit....(ingat kenali oven masing-masing, wkt dan suhu yg diperlukan, selalu lakukan test) (lk. tu maknanya lebih kurang)
Nota Kaki Chetam 1:
Apa itu keju edam?
Keju Belanda ini termasuk jenis keras dengan kandungan lemak 40 persen. Biasanya keju edam yang dibuat untuk ekspor, dikemas dalam kemasan lilin. Teksturnya cukup elastis sementara keharumannya cukup tajam. Keju edam di Indonesia sangat terkenal, sering digunakan untuk membuat kue kering keju (kaastengel), makaroni, atau penganan lain yang membutuhkan keharuman keju yang agak menyengat.

Nota Kaki Chetam 2:
Keju Edam tu ada yang ganti ngan keju cheddar

1 comment:

  1. terpung sagu tani ni ada dijual di malaysia tak ye ?

    ReplyDelete