Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


March 06, 2007

Warkah Cinta aka Love Letter


WARKAH CINTA
Sumber: Siti Mastura Alwi
Sumbangan : Diana

Bahan-bahannya
220 gram tepung gandum
60 gram tepung beras
1/2 sudu teh vanillin
1/4 sudu teh garam
220 gram gula halus
(bahan diatas digaul rata)

4 biji telur
400 ml santan dari satu biji kelapa parut putih
sedikit minyak

Cara-caranya
Pukul telur dan gula sehingga pekat. Masukkan tepung dan santan berselang seli. Kacau sehingga rata. Jika adunan bergentel, tapis. Panaskan acuan kuih gulung. Acuan disapukan dengan sedikit minyak. Tuangkan satu sudu besar adunan kedalam adunan dan bakar sehingga masak. Apabila kuih kekuningan, angkat dan segera gulung atau lipat. Simpan kuih yang telah siap digulung atau berlipat ini dibekas kedap udara.

Panduan - Jika hendak membuat Warkah Cinta Mangga, kurangkan santannya kepada 300 ml dan tambahkan 100 ml mangga puree dan 1 sudu teh esen mangga. Semasa membuat adunannya, masukkan tepung, mangga puree dan santan, berselang seli.

No comments:

Post a Comment