Chetam dapat resepi ni dari Restoren Pak Amir. Untuk pengetahuan anda semua, resepi di bawah memang telah dipraktikan oleh kakak Chetam. Memang macam tu lah cara Chetam dan Famili membuat jeruk mangga zaman muda remaja dulu.
-----------------------------------------------------------
Ini resepi jeruk mangga yang saya dapat daripada Kak Long saya. Rasanyamemang sedap dan tak ada bahan pengawet.
Jeruk Mangga
4 biji Mangga Muda (lagi masam lagi bagus untuk dibuat jeruk) 5 sudu besar Gula (kalau terlebih pun tak apa)
1/2 sudu kecil garam
1) Potong mangga macam jeruk punya ukuran, basuh dan toskan hingga etul-betul kering.
2) Masukkan ke dalam bekas/tupperware yang kedap udara. Masukkan gula & garam. Tutup bekas & goncang hingga sebati. Biarkan dalam suhu bilik selama 1 malam.
* Nota
Jangan sekali-kali letak air kerana air masam mangga akan keluar dan sebati dengan gula & garam. Rasanya sedap, ranggup & tiada bahan pengawet. Budak-budak pun boleh makan.
------------------------------------------
Kalau nak lagi resepi Jeruk Buah-Buahan seperti Buah Cermai, Kendodong dan Sentul, sila lawat fotopage Kak Liza kite. Sebelum melawat, pastikan anda sediakan sapu tangan kerana air liur anda pasti meleleh apabila melihat gambar jeruk berkenaan.
Sila klik di sini : Home Made Jeruk
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
gambar x dax ka?
ReplyDelete