Chetam dah pernah cuba resepi dulu dan memang sedap. Kalau tak silap, pernah masukkan dalam Teratak Chetam tapi tak per....Chetam masukkan sekali lagi. Resepi merupakan menu semasa Mak Lang kawin dulu.

Sumber: Mak Lang
Bhn2
1/2 kg daging btg pinang } direbus bersama kicap,campur air sikit jer.
1/2 cwn kicap cap kipas udang } rasa sedap dari yg lain, bukan nak promote.
3sb Jintan manis}
3sb Jintan putih}digoreng sekejap lepas tu blend kasi halus
3 bijiBwg merah }
3 biji Bwg putih }dikisar
1 inci Halia }
2 sb Cili kisar } ikut kepedasan sendiri
Rempah ratus } bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga
Cara
Daging yg direbus bersama kicap tadi dihiris nipis, air rebusan daging jangan dibuang. Masukkan sebhg jintan yg diblend tadi dan juga sebhg. Bwg yg dikisar
bersama halia. Gaul daging bersama bahan2 tadi dan goreng sekejap aje. Sekarang, lebihan minyak tadi gunakan utk menumis baki jintan dan bawang2. Masukkan cili kisar,kacau. Kemudian masukkan daging dan air rebusan.Kacau sebati sehingga kuah agak pekat.Siap. Sedap dimakan bersama nasi minyak,nasi putih...yummyyyyy..
Peringatan : Jangan guna garam dalam masakan ini sebab dengan adanya kicap
sudah memadai.
mesti sodap!! hahahh
ReplyDeleteesokk nak try masak untuk abah...