Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


March 20, 2007

Daging Masak Hitam Manis Mak Lang - Turut mendapat Award dari Forum Cari.com

Lagi satu resepi yang mendapat Award dari Forum Cari.com

Chetam dah pernah cuba resepi dulu dan memang sedap. Kalau tak silap, pernah masukkan dalam Teratak Chetam tapi tak per....Chetam masukkan sekali lagi. Resepi merupakan menu semasa Mak Lang kawin dulu.

Daging Masak Hitam Manis
Sumber: Mak Lang

Bhn2
1/2 kg daging btg pinang } direbus bersama kicap,campur air sikit jer.
1/2 cwn kicap cap kipas udang } rasa sedap dari yg lain, bukan nak promote.
3sb Jintan manis}
3sb Jintan putih}digoreng sekejap lepas tu blend kasi halus
3 bijiBwg merah }
3 biji Bwg putih }dikisar
1 inci Halia }
2 sb Cili kisar } ikut kepedasan sendiri
Rempah ratus } bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga

Cara
Daging yg direbus bersama kicap tadi dihiris nipis, air rebusan daging jangan dibuang. Masukkan sebhg jintan yg diblend tadi dan juga sebhg. Bwg yg dikisar
bersama halia. Gaul daging bersama bahan2 tadi dan goreng sekejap aje. Sekarang, lebihan minyak tadi gunakan utk menumis baki jintan dan bawang2. Masukkan cili kisar,kacau. Kemudian masukkan daging dan air rebusan.Kacau sebati sehingga kuah agak pekat.Siap. Sedap dimakan bersama nasi minyak,nasi putih...yummyyyyy..

Peringatan : Jangan guna garam dalam masakan ini sebab dengan adanya kicap
sudah memadai.

1 comment:

  1. Anonymous8:32 pm

    mesti sodap!! hahahh
    esokk nak try masak untuk abah...

    ReplyDelete