Chetam dah minta kebenaran Mamazieza untuk songlap resepi ni....hehehehe...thanks Mama.
Resepi ni baru sahaja mendapat Anugerah Award dari Forum Cari.com bagi kategori Biskut. Kalau anda rajin dan berminat untuk membuat biskut untuk jualan, Chetam cadangkan anda buat biskut ini. Gerenti laris. Kalau tak nak buat sendiri, boleh buat tempahan dari Mamazieza.
CHOCOLATE TREASURE
Sumber: Mama Zieza
Untuk base
250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko
Untuk topping
2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs.....
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis
cooking chocolate untuk drizzle
Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup.
Bakar.
Untuk topping, cairkan white chocolate (buat skit2 lerrrr) dgn menggunakan kaedah double boiler... dah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi... make sure jgn terlalu banyak cornflakes nanti tak lekat plak.
Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu.
Pastu cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle ke atas topping tadi... Biarkan topping nya kering dan simpan.
Nota Kaki Chetam : Kalau nak lawat fotopage Mamazieza, ini dia : Mamazieza Welcomes You to Her Fotopage .
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment