Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff & Swan
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 24 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff & Enclairs
Demo : Churros
Tarikh : 25 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 31 Disember 2016
Yuran : RM120.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 010-7850314 (wassup)
011-27046007 (sms)


March 22, 2007

Atas Permintaan, Resepi Fondant Icing

Ada yang hantar email minta resepi untuk fondant icing. Terus terang Chetam bagi tahu.....Chetam tak penah buat fondant ni.....Tapi demi tak menghampakan permintaan tersebut, Chetam tempekkan resepi dari Kak Misliha. Kak Misliha ni la tuan punya resepi topping coklat yang pakai cooking chocolate dan whipping cream. Chetam dah penah kasi resepi tu dulu. Kak Misliha juga ada ambil tempahan untuk kek. Nak keterangan lanjut, boleh lawat http://naza214.fotopages.com/

FONDANT ICING
Sumbangan: Kak Misliha RDotNet

Bahan

1 tbsp gelatin
60 ml water
3¼ tbsp liquid glucose
2½ tsp glycerine
1kg icing sugar
1tbsp tepung jagung

Cara
1. Masukkan Gelatin kedalam air biarkan ianya kembang masak di atas api yang slow heat atau double boil tetapi berhati2 jangan air termasuk kedalamnya kacau sehingga larut.
2. Masukkan Glucose dan Glycerine ketepikan sejukan (suam-suam kuku)
3. Masukkan ising sugar kedalam bowl pukul sehingga rata kemudian keluarkan uli slowly sehingga menjadi dough yang lembut
4. Sekiranya dough agak melekit gaulkan tepung jagung sedikit-sedikit sahaja.

Note Kaki Kak Misliha: Menguli memerlukan kesabaran ya. Jangan nak siap cepat ya nanti fondant mudah merekah tak cantik.

Ni contoh Deko Kek Fondant yang Kak Misliha buat.


Ini pulak deko kek menggunakan buttercream. Chetam suka sangat kek ni.
Chetam suka kombinasi warna buttercream ni sebab biru ialah warna kegemaran Chetam

3 comments:

  1. tq ek sbb paparkan resepi fondant ni,,ye dah merate2 cari resepi fondant ni..dlam youtube tp uah,,semua reepi mat saleh..

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:37 pm

    emmm .. gelatin tu bukan dari myak babi ke ? klo gune bahan selain gelatin boleh tak ?? ade tak bahan boleh gune selain gelatin ?

    ReplyDelete
  3. ada gelatin yang halal....kat bakery ada jual yg diimpot dr Pakistan. Kalu was2 juga, boleh beli produk buatan HALAGEL....mmg HALAL...org melayu punya. Cuba google kat internet

    ReplyDelete