Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


March 29, 2007

Atas Permintaan - Kuih Pau


KUIH PAU
Sumber: NoorMasri

Bahan-bahan:
500 g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil 'dough softener'
1 sudu besar gula
1 sudu kecil yeast
2 sudu besar shorterning (crisco)
250 g air suam

Cara membuat:
Gaul rata semua bahan kecuali air.
Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
Uli sehingga licin tak lekat di tangan
Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda
Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
Bulatkan dan masukkan inti
Lapikkan adunan diatas keratan kertas.
Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
Panaskan kukusan.
Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.


KUIH PAU.
Sumber: Kak Zie RDotNet

Bahan untuk kulitnya.
500 gm. tepung pau
50 gm. shortening
1 paket yis
75 gm. gula kaster
1 camb. double action /baking powder
240 ml air suam
1/2 camt. garam halus.

Caranya.
Campurkan gula, yis dan air hingga gula larut.
Ayak tepung dengan baking powder atau double action, kemudian masukkan garam.gaul rata.
Masukkan tepung kedalam air dan uli sebentar dan masukkan pula shortening lalu diuli hingga berkilat.
Perap selama lebih kurang 20-30 minit ataupun sehingga adunan naik 2 kali ganda. Uli sebentar untuk keluarkan anginnya.
Timbang 50 gm. buat bulat dan masukkan intinya dan alaslah denga daun pisang yang telah dipotong bulat ataupun kertas minyak pun boleh juga.
Perap sebentar ataupun semasa kita memasukkan intinya kita panaskan kukusan dahulu dan setelah semua siap kita kukus yang mula-mula kita buat tadi, begitulah seterusnya hingga habis.

INTI AYAM PEDAS [KARI]
300 gm. isi ayam [cincang halus]
2 camb. serbuk kari daging
2 camb.bawang mesin [4 biji bawang kecil, 2 ulas bawang putih,1cm. halia ]
1 camb. sos tomato
1 camb. sos tiram
1/2 camb. gula
1 kiub pati ayam.
2 camb. minyak masak untuk menumis [tak perlu banyak]
1 tangkai daun sup diracik halus

Caranya:
Tumis bawang hingga naik bau nya.Masukkan rempah kari dan sedikit air masak hingga rempahnya garing sedikit.
Setelah rempahnya garing masukkan kiub pati ayam, sos tomato, sos tiram, dan gula pasir gaul hingga sebati.
Masukkan daging ayam dan digaul rata dan masak hingga kering sedikit. Masukkan daun sup dan gaul sebati. Rasalah megikut selera apa yang kurang bolehlah ditambah sesuai selera.

KUIH PAU
Sumbangan: Diana
Sumber: Salamah Jalani

Bahan A
500 gram tepung Hong Kong
1 sudu makan double acting
2 sudu makan Crisco
1 sudu makan yis basah
85 gram gula kaster
240 ml air
1/2 sudu teh garam

Bahan B (Inti)
500 gram kacang merah (direndam sehingga kembang)
300 gram gula
2 helai daun pandan
air untuk merebus kacang

Cara-caranya
Gaul semua Bahan A (kecuali tepung) sehingga gulanya hancur. Baru masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Perap selama 20 - 30 minit. Adunannya melekit sedikit. Semasa hendak membentuknya, celupkan tangan dalam tepung, ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan. Isikan dengan inti ditengahnya dan cantumkan semula. Kemudian letakkan diatas daun pisang atau kertas kek yang digunting bulat lebarkan 7cm. Kukus selama 7-8 minit atau sehingga masak. (Kukusan hendaklah dipanaskan lebih awal)

Cara membuat Intinya
Rebus kacang dengan daun pandan. Bila kacang sudah empuk, tuangkan dikuali dan masukkan gulanya. Masuk sehingga kering, angkat dan sejukkan. Intinya harus benar-benar sejuk, baru boleh digunakan.

2 comments:

  1. Esok nk try buat pau la.. Tq coz share resepi..

    ReplyDelete
  2. Esok nk try buat pau la.. Tq coz share resepi..

    ReplyDelete