Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


March 29, 2007

Atas Permintaan - Homa Made Roti Canai

Home Made Roti Canai
Sumber : Arlina RDotNet

Bahan2
4 cwn tepung gandum
260 ml air
2 sm majerin/minyak sapi
1 bj telur
2 sm gula
1 st garam

Cara:
1. Gaul tepung bersama bahan2 lain hingga menjadi doh yang licin & sebati.
2. Bulatkan adunan seperti dlm Pic 2 (satu adunan mejadi 10 kpg roti canai). Lumurkan dengan minyak/minyak sapi (biasanya leen guna majerin+minyak)
3. Adunan hendaklah dibiarkan supaya sebati sebelum dicanai.
4. Adengan menebar bermula (Pic 3)... klu tak pandai menebar just canai guna tangan & tarik di sekeliling dulang (Pic 4).
5. Perang satu bhg tepi adunan & bulatkan spt Pic 5 (tang nie tak dapat nak snap coz dua2 belah tangan dah berminyak... heheee)
6. Panaskan kuali, leperkan adunan tadi & goreng mcm biasa.

ROTI CANAI
Sumbangan: MamaZieza RDotNet
Sumber: MamaFaMi Fotopage

Bahan
500 gm tepung
300 ml air
1 butir telur
1 sudu teh garam
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar shortening

Cara :
1. Sediakan bahan-bahan dan masukkan ke dalam mixer
2. Larutkan garam dalam air
3. Masukkan sedikit air garam dalam mixer, masuk sikit-sikit.
4. Buat sehingga menjadi doh
5. Bulatkan kepada 11 biji bebola
6. Lumurkan dengan majerin dan perap dalam 2 jam. Lebih lama lebih baik. Kalau semalaman lagi baik.
7. Masukkan sedikit campuran minyak dan majerin dalam mangkuk
8. Gunakan meja atau dulang besar. Minyakkan dan tepekkan sebijik doh tadi.. dan tarik-tarik.
9. Tebar seperti dalam gambar.
10.Tarik-tarik tepi doh tu sehingga menjadi nipis dan renjis dengan minyak dan majerin tadi
11. Rujuk gambar.
12. Rujuk gambar.
13. Rujuk gambar.
14. Ketepikan dalam setengah jam
15. Tekan-tekan skit
16. Boleh terus disimpan dalam bekas, lapikkan dengan plastik pada setiap keping. Kalau nak makan boleh digoreng terus..

Nota Kaki MamaFami: Roti ni tak payah goreng separuh masak dulu pun takpe... bila nak makan .. kuarkan dan goreng.

Roti Canai (Untuk 10 Keping)
Sumbangan: Adik Sha

Bahan-bahan
200 g (2 cawan) tepung gandum
100 g tepung penuh mil
60 g (1 biji) telur
50 ml (1/4 cawan) susu rendah lemak
20 g (2 sudu makan) minyak sayuran
50 g (2 1/2 sudu makan) marjerin
air untuk menguli

Cara membuat roti
1.Tepung diadun dengan telur, susu, garam dan air secukupnya.
2.Uli sehingga lembut dan perapkan dengan sedikit marjerin. Bulat-bulatkan kepada
sepuluh ketul yang sama besar. Biarkan selama dua puluh minit.
3.Canaikan mengikut bentuk yang anda suka. Goreng garing dengan sedikit minyak.
4.Bila masak, tepuk-tepukkan supaya gembur dan cepat sejuk.

Cara menghidang

Sesuai dimakan dengan kuah dal, kari, ikan, dalca atau acar.

3 comments: