Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


January 04, 2007

Nescafe Chocolate Moist Cake - Kak Rodziah (RDotNet)


Kek Hantaran dan Makan Damai.

Nescafe Chocolate Moist Cake
Sumber: Kak Rodziah - RDotNet
Deco: Suami Kak Rodziah

A
200 gm Butter (klu unsalted lg bagus)
1 cwn gula kastor

B
2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus)
1/4 s/teh soda bikarbonat
1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus)
-Ayak

C
1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best)
1 cwn air biasa
1 s/teh coffee oil
1 s/teh nescafe
1 s/teh chocolate emulco
2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best)
-Satukan semua bahan

D
3 biji telur (grade B pun boleh)

Cara:-
-Pukul A, masukkan D.
-Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung.
-Bakar 160 celcius, lebih kurang 50 minit.

Nota Kaki Kak Rodziah: Yang warna merah tu kalau untuk makan sendiri boleh lah, kalau nak jual kena pandai2 kira lah.

Chocolate Topping

1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn serbuk koko/coklat
3/4 cwn air
1 cwn susu cair/fresh milk
1/2 s/teh nescafe
1 s/teh esen vanilla
garam secubit
100 gm butter

-campurkan semua, double boil hingga agak2 pekat, tuang kat atas kek, cara ratakan topping, sendeng2 kan je plate kek tu, agar toppingnya turun dgn sendiri, kemaskan tepinya.

Butter Cream

250 Butter
350 Krimwell

Syrup
100 ml air
200 gm gula pasir
-masak hingga pekat dgn api perlahan, saya letak daun pandan, biar wangi, perahkan jus limau kasturi sikit spy tidak bersakar.

Cara: Pukul butter, masukkan krim well, pukul lagi, masukkan syrup, masa ni pukul speed sikit. Dah siap untuk lepa.

Nota Kaki Chetam: Chetam suka sangat tengok deco kek ni. Warna hitamnya menawan kalbu. Pandai suami Kak Rodziah mendeconya
. Oh Ya.....makan damai tu apa yer?

No comments:

Post a Comment