Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


January 04, 2007

Nescafe Chocolate Moist Cake - Kak Rodziah (RDotNet)


Kek Hantaran dan Makan Damai.

Nescafe Chocolate Moist Cake
Sumber: Kak Rodziah - RDotNet
Deco: Suami Kak Rodziah

A
200 gm Butter (klu unsalted lg bagus)
1 cwn gula kastor

B
2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus)
1/4 s/teh soda bikarbonat
1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus)
-Ayak

C
1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best)
1 cwn air biasa
1 s/teh coffee oil
1 s/teh nescafe
1 s/teh chocolate emulco
2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best)
-Satukan semua bahan

D
3 biji telur (grade B pun boleh)

Cara:-
-Pukul A, masukkan D.
-Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung.
-Bakar 160 celcius, lebih kurang 50 minit.

Nota Kaki Kak Rodziah: Yang warna merah tu kalau untuk makan sendiri boleh lah, kalau nak jual kena pandai2 kira lah.

Chocolate Topping

1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn serbuk koko/coklat
3/4 cwn air
1 cwn susu cair/fresh milk
1/2 s/teh nescafe
1 s/teh esen vanilla
garam secubit
100 gm butter

-campurkan semua, double boil hingga agak2 pekat, tuang kat atas kek, cara ratakan topping, sendeng2 kan je plate kek tu, agar toppingnya turun dgn sendiri, kemaskan tepinya.

Butter Cream

250 Butter
350 Krimwell

Syrup
100 ml air
200 gm gula pasir
-masak hingga pekat dgn api perlahan, saya letak daun pandan, biar wangi, perahkan jus limau kasturi sikit spy tidak bersakar.

Cara: Pukul butter, masukkan krim well, pukul lagi, masukkan syrup, masa ni pukul speed sikit. Dah siap untuk lepa.

Nota Kaki Chetam: Chetam suka sangat tengok deco kek ni. Warna hitamnya menawan kalbu. Pandai suami Kak Rodziah mendeconya
. Oh Ya.....makan damai tu apa yer?

No comments:

Post a Comment