Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


January 04, 2007

Kek Butter Susan

Resepi ni Chetam dah cuba untuk Hari Raya Aidil Adha. Chetam buat cupcakes tapi gambarnya belum sempat download sebab bateri habis. SO......Chetam songlap gambar cupcakes MamaZieza dari RDotNet.....hehehe....Mama jangan marah yer. Kenapa Chetam songlap gambar cupcakes Mama sebab Mama buat menggunakan resepi yang sama. Kalau tak silap Chetam, asal resepi ni adalah dari Diana yang mengabadikan nama kawan beliau sebagai nama kek butter ni, SUSAN. Kalau tak silap Chetam lagi, Diana dapat resepi kek ni dari Susan.

Nanti Chetam akan masukkan gambar cupcakes Chetam pulak.



KEK BUTTER SUSAN
Sumbangan: MamaZieza RDOtNet
Sumber: Diana

Bahan-bahannya
3 cawan tepung kek
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
1 cawan mentega, dilembutkan
1 ½ cawan gula
½ cawan gula perang (brown sugar)
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan sour cream (boleh digantikan dengan Blueberry Yougurt)

Caranya
Panaskan ketuhar pada 165 darjah C. Sapukan mentega dan tepung pada loyang 10 inci. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam. Ketepikan.

Dalam acuan pukul 1 cawan butter, 1 ½ cawan gula dan ½ cawan gula perang sambai kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang.
Masukkan juga vanilla. Masukkan tepung dan juga sour cream gaul hingga sebati. Tuangkan adunan dalam loyang dan baker selama 75 minit atau sehingga masak.

Ini pula resepi asal buttercream yang digunakan oleh MamaZieza.

Buttercream – Lady Ariess(Cari.com)

1 cawan shortening
1 cawan krimwell - kat sini takde krimwell, so aries gunakan cream mixture
3 sudu susu cair
8 cawan gula icing - diayak (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 sudu teh perasa badam
1 sudu teh perasa vanila

Shortening ngan krimwell pukul sampai gebu....masukkan gula icing sikit sikit.....kemudian masukkan susu cair sedikit demi sedikit (tengok consistency mcm mana)....icing ni kalau nak buat deco, lebih cantik, very smooth.....(sebab x guna butter, so icing ni nanti akan jadi putih....elok je nampak)....kalau rasa banyak, simpan dlm fridge then bila nak guna balik, pukul balik.....nak bubuh color, pakai color paste...kalau guna pewarna biasa takut adunan jadi cair sikit....

Nota Kaki Chetam 1: Kek Butter ni memang sedap. Makin lama makin sedap....hehehehe.
Nota Kaki Chetam 2: Ucapan Takziah kepada MamaZieza yang baru kehilangan Ayah Mertua. Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas Rohnya.

No comments:

Post a Comment