Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


January 04, 2007

Kek Butter Susan

Resepi ni Chetam dah cuba untuk Hari Raya Aidil Adha. Chetam buat cupcakes tapi gambarnya belum sempat download sebab bateri habis. SO......Chetam songlap gambar cupcakes MamaZieza dari RDotNet.....hehehe....Mama jangan marah yer. Kenapa Chetam songlap gambar cupcakes Mama sebab Mama buat menggunakan resepi yang sama. Kalau tak silap Chetam, asal resepi ni adalah dari Diana yang mengabadikan nama kawan beliau sebagai nama kek butter ni, SUSAN. Kalau tak silap Chetam lagi, Diana dapat resepi kek ni dari Susan.

Nanti Chetam akan masukkan gambar cupcakes Chetam pulak.



KEK BUTTER SUSAN
Sumbangan: MamaZieza RDOtNet
Sumber: Diana

Bahan-bahannya
3 cawan tepung kek
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
1 cawan mentega, dilembutkan
1 ½ cawan gula
½ cawan gula perang (brown sugar)
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan sour cream (boleh digantikan dengan Blueberry Yougurt)

Caranya
Panaskan ketuhar pada 165 darjah C. Sapukan mentega dan tepung pada loyang 10 inci. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam. Ketepikan.

Dalam acuan pukul 1 cawan butter, 1 ½ cawan gula dan ½ cawan gula perang sambai kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang.
Masukkan juga vanilla. Masukkan tepung dan juga sour cream gaul hingga sebati. Tuangkan adunan dalam loyang dan baker selama 75 minit atau sehingga masak.

Ini pula resepi asal buttercream yang digunakan oleh MamaZieza.

Buttercream – Lady Ariess(Cari.com)

1 cawan shortening
1 cawan krimwell - kat sini takde krimwell, so aries gunakan cream mixture
3 sudu susu cair
8 cawan gula icing - diayak (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 sudu teh perasa badam
1 sudu teh perasa vanila

Shortening ngan krimwell pukul sampai gebu....masukkan gula icing sikit sikit.....kemudian masukkan susu cair sedikit demi sedikit (tengok consistency mcm mana)....icing ni kalau nak buat deco, lebih cantik, very smooth.....(sebab x guna butter, so icing ni nanti akan jadi putih....elok je nampak)....kalau rasa banyak, simpan dlm fridge then bila nak guna balik, pukul balik.....nak bubuh color, pakai color paste...kalau guna pewarna biasa takut adunan jadi cair sikit....

Nota Kaki Chetam 1: Kek Butter ni memang sedap. Makin lama makin sedap....hehehehe.
Nota Kaki Chetam 2: Ucapan Takziah kepada MamaZieza yang baru kehilangan Ayah Mertua. Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas Rohnya.

No comments:

Post a Comment