Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


January 04, 2007

Macam Mana Nak Deko Kek Barbie Doll???

Pada bulan Jun lepas, Chetam ada paparkan macam mana nak deko kek bulat. Sekarang Chetam nak tunjuk macam mana Mr Hau dari Bake With Yen mendeko kek barbie doll. Gambar-gambar Chetam ambil dari email Shida Aziz yang dihantar kepada YG Rnet. Chetam pun join kelas tu. Menurut Mr Hau, kek ini boleh dijual dengan harga RM70.



Step 1 : Mr Hau tengah mengadun buttercream.
Step 2 : Mr Hau guna 3 buah kek sponge yang berbeza saiz. Di tampal butter cream untuk melekat lapisan kek sponge ni.
Step 3 : Guna pedang panjang, kemaskan lapisan kek supaya membentuk seperti skirt. Maknanya kena potong kek ni menyorong. Jangan buang kek yang dipotong sebab akan digunakan di lapisan paling atas nanti.
Step 4 : Sapu lapisan nipis buttercream. Sekadar menyaluti kek sponge tadi. Kalau tengok kek tu sekarang nak meruncing. Ini disebabkan kepingan kek yang dipotong tadi telah ditampal sehingga membentuk pinggang yang ramping. Kalau lapisan atas tak tajam, pinggang doll akan jadi besar.
Step 5 : Nozzle yang digunakan ialah nozzle untuk bunga ros......bahagian yang meruncing diletakkan ke atas.
Step 6 : Masukkan buttercream dalam piping bag. Putih di sebelah dan pink di sebelah yang lain. Guna spatula.
Step 7 : Letakkan nozzle di atas kek.....pastikan tidak terlalu rendah. Nozzle ni boleh pusing2. Kalau nak pink bawah, make sure bahagian meruncing menghala ke atas.
Step 8 : Picit piping bag dan tindan buttercream yang keluar membentuk huruf U
Step 9 : Ulangi proses di atas sehingga selesai keliling kek
Step 10 : Ulangi proses yang sama sehingga beberapa lapis. Nozzle diletakkan di pertengahan skirting yang pertama tadi. Ini akan menghasilkan corak beropol-opol
Step 11 : Nozzle yang sama....buat huruf U kecil2. Jadi macam sisik ikan.
Step 12 : Buat sampai habis.
Step 13 : Boleh guna nozzle lain untuk menghias kek
Step 14 : Guna nozzle star untuk menutupi badan Doll tadi. Ikut Kreativiti masing2.

Berikut adalah di antara sampel-sampel Kek Barbie yang telah siap dan dihantar ke YG Rnet dan RDotNet.


Kek oleh Linda


Kek oleh Jai


Kek oleh Mas(tokeh cupcakes ni)


Kek oleh Leen



Kek dari Ayu. Siap pakai tudung lagi....


Terkini....baru fresh diterima. Kek dari Norlida.


Ini pulak kek comot dari Chetam....hehehe

Nota Kaki Chetam 1: Untuk patung barbie tu, terpulang sama ada kita nak gunakan patung Barbie yang original siap dengan kaki ataupun beli patung Barbie separuh yang ada dijual di kedai-kedai membekal bahan kek. Kalau guna yang original, kita kena tekan kaki patung tu ke dalam kek sehingga ke paras pinggang. Ada juga saranan supaya bahagian bawah patung yang original ini dibalut dengan plastik supaya tak terkena buttercream. Paling penting jika guna cara ini, kena pastikan kek anda tidak terlalu kurus, takut kek pecah bila patung ditekan masuk. Patung Barbie yang separuh ni memangla amat murah, lebih-lebih lagi kalau beli kat BWY. Kalau tak silap, Chetam beli RM2.50 untuk sekor. Di Bagus Kajang, sekor dijual dengan harga RM5.00. Patung Barbie yang original memang lah mahal, puluhan ringgit untuk satu patung tapi kebaikannya, lepas potong kek birthday girl dapat Barbie Doll as a Birthday Gift.

Nota Kaki Chetam 2: InsyaAllah akan Chetam tambah sampel dari masa ke semasa. Sama-sama kita belajar cara mendeco supaya tokeh-tokeh bakeri akan bangkrap......hehehehehe......

1 comment:

  1. Anonymous8:00 pm

    mcm senang.. he he... kite nk wt sok nk sponser tuk anak jiran tp takut x jd... lau wat moist kek leh ker?

    ReplyDelete