Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


January 15, 2007

BALI - Episod Finale (20 November 2006)

Ini merupakan episod terakhir kisah Chetam di Bali. Lepas ni Chetam citer pasal raya di Medan yer.

Pagi-pagi lepas solat subuh, Chetam dan gang jalan kaki ke Pantai Kuta. Dalam kepala dok ingat jalan yang jauh untuk ke sana. Rupa-rupanya ada short cut yang melewati Pasar Seni Kuta. Dekat sesangat. Masa Chetam ke sana, Pasar Seni Kuta masih belum dibuka. Ramai juga orang yang telah berada di pantai untuk bersenam. Chetam tak bawa kamera sebab bateri habis. So gambar bawah ni dari kamera kawan ofis.




Pantai Kuta tak la menarik sangat tapi ramai yang main surfboard di sana. Kalau nak pantai yang cantik kenalah ke tempat lain seperti di Ubud. Sana lagi ramai pelancong. Ombak di Kuta ni boleh tahan juga garangnya. Sebesar-besar Chetam pun boleh ditolaknya sampai jatuh.....hehehehe.....memang lepas gian betul. Chetam dan dua lagi kawan ambil giliran untuk mandi manda. 2 orang mandi dan sorang jaga barang. Bila tiba giliran Chetam jaga barang, datang sorang anak muda dok sebelah. Sebelum tu memang dah nampak dia dok berlari ulang-alik depan Chetam.....bersenam wei....Dia tanya Chetam ni Cikgu dari Jakarta ker sebab gaya pakai tudung kut.....hehehehe....Chetam cakap dari Malaysia. Tanya dia pure Bali ker....rupernya tidak....berhijrah dari Pulau Jawa bersama-sama dengan keluarga. Kalau tak silap, dia ni keje buat tudung.....kalau Chetam tak silap dengar la. Tapi sepanjang 3 hari Chetam di Bali, langsung tak nampak orang jual tudung pun. Then tanya dia pasal makanan. Anak muda ni kasi tips.....kalau nampak kedai yang tulis 100% HALAL tapi perkataan HALAL tu dalam bahasa rumi......jangan makan. Cuma yang boleh percaya kalau HALAL tu ditulis dalam tulisan Jawi.

Lepas mandi sekejap di Pantai Kuta, Chetam pun berjalan balik ke Hotel. Mandi sekejap, tukar baju dan terus turun untuk breakfast. Sebelah pagi acara bebas sehingga pukul 12.30pm. So Chetam dan sorang kawan pegi cari Wartel. Jumpa betul-betul di seberang jalan Hotel yang Chetam tinggal. Wartel ni terletak di sebuah



Gambar-gambar dari Bali Discovery Tours



Gambar-gambar di atas Chetam ambil dari Bali For Families

Hotel baru yang bernama Nagasari. Hotel ni memang kecil tapi cantik dan selesa berbanding Hotel yang Chetam tinggal. Biliknya lebih besar dan selesa dan bilik air pun cantik. Kolam renang di tengah-tengah bangunan hotel, siap ada bar di pool side. Chetam tanya front desk, boleh mandi ngan baju tak. Dia kata tak ada masalah. Boleh saja. So kalau anda nak ke Bali, Chetam rekomen Hotel Nagasari di Kuta. Sewa bilik lebih murah iaitu RP300,000 net satu malam. Kecuali bulan Disember dan Ogos, sewa dinaikkan kepada RP350,000 disebabkan bulan2 ini merupakan bulan perayaan di Bali.

Lepas talipon Buya, Chetam dan kawan pun merayap di kedai-kedai sekitar Kuta. Kami singgah di kedai Kuta Kidz. Kedai yang menjual baju anak-anak dengan jenama tersendiri iaitu Kuta Kidz. Cantik baju-bajunya.



Ini baju yang Chetam belikan untuk Chenul. Bahagian dalam bertali halus dengan harga RP65,000 dan baju luar berharga RP60,000. Dibuat dari kain kapas sepenuhnya. Lepas tu pegi lagi satu kedai untuk beli baju Buya. Kedai ni jual baju lelaki dengan kain kapas sepenuhnya. Semua baju berwarna putih. Maaf tak ader gambar.....hehehe

Kawan Chetam beli 2 kain batik Sutera yang memang cantik. Since beliau merupakan pelanggan pertama, so dapat diskaun. Oh Ya.....tradisi di Bali, mereka amat menghargai pelanggan pertama untuk setiap hari. So anda boleh minta diskaun dan InsyaAllah, kalau memang barang tersebut sudah ada potongan...boleh dapat extra diskaun. Chetam merupakan pelanggan pertama semasa membeli baju Buya. Salesboy tu siap ketuk duit yang diterima pada buku bill.

Lepas merayau, balik bilik untuk check out. Tinggal barang di lobi, lepas tu Chetam ke Matahari Supermarket. Nak cari kopi dan kacang.



Inilah pintu depan Matahari.

Dah hari terakhir baru perasan pintu masuk ini. Bila masuk jer, nampak banyak barangan kraf Bali yang boleh dijadikan ole-ole. Harga barangan memang sedikit mahal dari tempat perlancongan seperti Tampak Siring atau Tanah Lot tapi harus diingat yang ongkos untuk ke kedua-dua tempat juga agak mahal. Kalau tidak berminat ke tempat yang jauh-jauh, memadai dengan membeli ole-ole anda di Matahari. Kawan Chetam beli cembul kayu di Tanah Lot dengan harga RP30,000 sedangkan di Matahari harganya ialah RP36,000. Tapi belanja ke Tanah Lot dengan pakej yang disediakan adalah melebihi RP150,000.

Anda juga boleh membeli ole-ole anda di Pasar Seni Kuta. T-Shirt yang Chetam beli di Pasar Seni Kuta lagi bermutu tinggi berbanding di Tanah Lot. Designnya pun lebih cantik dan warna lebih terang.


Ada banyak deretan gerai di Pasar Seni Kuta. Chetam beli banyak T-Shirt di gerai ni.


Chenul berposing dengan T-Shirt dan pin rambut yang Chetam beli.


Chenul dok tengok Buya siapkan kapal api. Kapal api ni Chetam beli di kedai sebelah Hotel. Boleh belayar atas air dengan menggunakan minyak masak.



Chetam balik semula ke Hotel sebab nak bersiap untuk ke Airport. Sebelum sempat ambil gambar-gambar ni.

Sampai di Airport, penerbangan AirAsia delayed. So keluar dari area Check In untuk cari tempat alas perut. Jumpa this cafe. Alhamdullilah......cafe ni HALAL dan dipunyai oleh orang Jakarta.




Fish and Chips yang Chetam order. Murah tapi banyak.

Selesai makan, kami masuk semula ke Check In Area. Diberitahu yang kapalterbang AirAsia berada di gate 8. Selepas melepasi pemeriksaan Immigresen, kami terpaksa berjalan jauh kerana Lapangan Terbang Ngurah Rai ni besar dan panjang. Sebelum memasuki tempat pembayaran Boarding Pass sebanyak RP100,000, Chetam sempat ambil gambar ni.



Tahu bunga apa ni? Inilah Bunga Harum Sundal Malam......alah.....citer Pontianak Harum Sundal Malam tu......memang wangi bunga ni.

Lepas bayar boarding pass......ada dua arah di depan. Sebelah kiri ke gate 3 hingga 8 sementara sebelah kanan gate 1 dan 2. So kami berjalan dengan laju ke sebelah kiri. Jauh betul. Kiri kanan dipenuhi dengan bermacam-macam jenis kedai dan restoren. Selepas pemeriksaan badan, kami lepak kat area menunggu. Yang peliknya, cuma Chetam bertiga sahaja kat situ. Gang yang lain tak ada. Tiba-tiba orang Air Asia datang bagi tahu kapalterbang dah parking kat gate 2. Ya Allah......penatnya....kena patah balik. Penat betul kaki dibuatnya. Kena beratur semula, kena buat pemeriksaan semula. Masuk kapal, dah penat sesangat. Perjalanan 3 jam lebih sikit pulak tu.

Sampai di LCCT, tumpang kawan balik. Dia hantar sampai rumah. Buya dan Chenul dah menunggu.......hujan pulak tu. Apa-apapun.....Alhamdullilah selamat sampai rumah sendiri.

No comments:

Post a Comment