Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


December 20, 2006

Buah Rotan


Buah Rotan
Sumbangan: Sha Rnet

Bahan – bahan
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
1 cawan santan pekat
bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
1. Gaul tepung pulut dengan telur dan gula.
2. Masukkan sedikit demi sedikit santan ke dalam adunan sambil diuli hingga lembut.
3. Ambil secubit adunan dan bulatkan. Golekkan ke atas bijan.
4. Goreng hingga kekuningan dengan api sederhana.

BISKUT BUAH ROTAN/REDAN/BIJAN
Sumber: Mamazieza Rdotnet

1 peket tepung pulut
1cwn matrik gula (gula pasir biasa pun boleh)
1 1/2 cwn matrik air panas
1/2 s.t. baking powder
Bijan secukupnya.

Tepung ngan baking powder tu digaul rata atau ayaklah senang.

Gula tadi, dijadikan air gula ngan air panas tadi, biarkan sejuk skit. Pastu masukkan ke dalam tepung.. Kalau tak cukup air tambah sikit-sikit, Uli sehingga tepung tu tak lekat kat tangan kita dan dia tak melepek bila kita cubit dan letak.... (faham tak)

Bulat-bulatkan, mama tak suka bulat besar2 sebab bila goreng dia lagi besar..... Mama selalu buat bulat sebesar hujung anak jari kita... .(Kalau dah malas.. .biau besaq gedempak.. hehehe)

Masa nak goreng... ni pun satu kena hati-hati... api takleh kuat... nanti bijan hangit, biskut tak garing... lembik....

Kalau lepas goreng tu, memang lembik lah... bila dah sejuk dia akan mengeras. Kalau tak keras gak, mesti tepung tu terlebih baking atau terlembik.... Takpe... goreng balik ngan api perlahan..... sampai dia takde bunyi hiizzzzzzzzzz.... gitu....

Cuba buat setengah peket aje dulu... Tu pun gerenti tak larat nak menggentel... hehehe....

Setengah peket tu pun dah banyak dapat tu...

Oh yang kalau nak sedap, air tu boleh diganti ngan santan 1/2 cwn, dia lemak-lemak sikit)

Kueh Bijan

Sumber: Siti Faridah Restoren Pak Amir(11/7/2003)
Bahan-bahan

1 packet tepong pulut
3/4 cawan gula
1 sudu susu pekat manis
1 camca baking powder
Air
bijan secukup(selalunya saya guna 500 gm untuk 1 packet tepong.

Cara membuat.
Gaul tepong pulut bersama baking powder. Air di kacau bersama susu dan masukkan kedalam tepung. Uli sehingga tidak melekat ditangan. Bulat kan sebesar duit lima sen dan gaul bersama bijan. Goreng sehingga kuning. (seeloknya goreng didalam deep fryer)


Biskut Rotan
Sumber:Rafizah Othman - Restoren Pak Amir(11/7/2003)

3.5 cawan tepung pulut
suku kati gula pasir
2 biji telur ayam
1 cawan air sejuk
20sen Bijan
satu botol mintak kacang utk menggoreng(agak-agak)

Goreng gula hingga kuning. Uli rata secawan air, telur & tepung pulut. Masukkan air gula digoreng tadi dan uli lagi sampai rata. Kepal bulat-bulat. Golekkan pada bijan dan goreng.


Nota Kaki Chetam: Tak penah buat tapi teringin nak buat. Resepi dari Mamazieza tu, Chetam copy bulat-bulat from email so komen dalam resepi tu bukan komen Chetam tau.....

6 comments:

  1. sorry la beb..masalahnya resepi u..i buat tak jadi..meletup lak...pecah..betul ke...resepi tu..cuba u cek.

    ReplyDelete
  2. hot mum3:54 pm

    Sy pun.kuih tk menjadila tgh ader lubang n lembik plak,bgla tips kt sy bole?

    ReplyDelete
  3. Meletop tu sb x cukup uli. Kena uli lama sket sampai nmpk berminyak tepung tu

    ReplyDelete
  4. Meletop tu sb x cukup uli. Kena uli lama sket sampai nmpk berminyak tepung tu

    ReplyDelete
  5. Meletop tu sb x cukup uli. Kena uli lama sket sampai nmpk berminyak tepung tu

    ReplyDelete
  6. rahsia eh, kalau tak nak meletup2 time mengoreng, guna air yg sudah masak, jgn guna air paip... resepi saya guna telor putih, santan, air suam, gula,tepung pulut & bijan... gerenti sodap

    ReplyDelete