Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


November 29, 2006

Chocolate Mint Cake with Fudge Topping sumbangan Mak Lang (Rnet)


Chocolate Mint Cake with Fudge Topping
Sumbangan: Mak Lang(Rnet)
Gambar: Mak Lang
Sumber: Puan Halimah Anang dan Blue Key Self Raising Flour(Rnet - Resepi diambil dari dalam kotak tepung blue key)

Bahan-bahannya
200 gram tepung naik sendiri
230 gram mentega/ majerin
220 gram gula kastor
230 gram telur
3 gram esen vanilla
30 gram serbuk koko
50 gram susu segar
Beberapa titik pewarna hijau
Beberapa titik esen peppermint

Untuk Honey Chocolate Fudge
150 gram coklat masakan
90 gram fresh cream
30 gram mentega
15 gram madu (2 sudu besar)

Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu 180’C.
2. Alaskan kertas kuih pada loyang pembakar.
3. Pukul tepung naik sendiri yang telah diayak bersama mentega/majerin sehingga menjadi pes yang sebati.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla ke dalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang.
5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala bahagian lagi satu campurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint.
6. Tuang adunan berselang seli kedalam loyang berukuran 8”.
7. Bakar selama 45 – 50 minit.
8. Cara untuk Honey Chocolate Fudge Topping - Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk cairkan mengguna teknik double boil. Pukul bahan-bahan selama 5 – 10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas boleh anda sapukan diatas dan tepi kek.

Nota Kaki Mak Lang: Tak buat topping cuma tabur badam cincang dan telur yang digunakan adalah sebanyak 3 biji.
Nota Kaki Chetam: Chetam buat kek ni hari ahad lepas tapi tak ambil gambar sebab tertinggal kamera di ofis. Chetam bawa ke ofis pada hari Isnin dan sempat ambil gambar yang sudah dipotong. Nanti Chetam akan tempekkan. Gambar di atas adalah sumbangan Mak Lang. Cantik kan kek Mak Lang. Oh ya....since Chetam tak jumpa esen peppermint, Chetam gantikan ngan esen lemon. Tapi bila makan, tak rasa lemon pun.... hehehehe....Next time kena cuba lagi....Topping pun Chetam tak buat cuma tabur hirisan badam. Chenul dok kutip badam jer...

No comments:

Post a Comment