Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


November 29, 2006

Bali - Part 3 (18 November 2006)

Lepas tu Chetam n Gang dibawa ke kilang ukiran kayu. Banyak patung Barung, Rama dan Sita, ayam, katak, set catur dan macam-macam lagi. Lemas rasa bila lama duduk kat bilik pameran. Batuk tak henti-henti sampai rasa penat. Chetam terus keluar menuju ke bas. Baru rasa lega. Ada juga Gang yang beli cenderahati. Kena pandai menawar di sini. Kita kena letak harga mulai dari 1/4 dari nilai yang ditawarkan. Lepas tu menaik sampai tawaran kita dipersetujui penjual. Kawan Chetam beli patung kecil jer dan tawar harga RP80,000. Penjual tu terus setuju. Maknanya harga yang kawan Chetam tawarkan masih lagi tinggi.


Macam kat tempat proses batik jugak, bila nampak jer kami turun dari bas, depa pun mula buat keje. Staff yang kasi briefing bagi tahu yang ukiran dibuat dari seketul kayu tanpa menggunakan gam atau paku.


Bos No 2 tanya budak yang tengah tidur tu pun tak pakai gam ker. Lantas staff tu cakap, "This is not for sale"......hehehehe

Agenda seterusnya ialah makan tengahari di Gunung Batur. Di sini terdapat Gunung Berapi Kintamani. Ada gunung berapi yang semi aktif dan juga yang tidak aktif. Pemandangan memang cantik. Menurut John, makan tengahari yang disediakan adalah HALAL. Masa beratur untuk ambl makanan, Chetam terdengar orang di depan Chetam memberitahu kawan2 beliau supaya jangan ambil Sate sebab daging nya tak halal. Fahamkan daging apa......hehehehe.....mak ai.....macam mana ni......Restoren ni penuh sesak dengan pelanggan yang rata-ratanya merupakan pelancung dalam dan luar negara. Terdapat ramai pelancung Muslim dari Jakarta. Chetam dah rasa cuak, langsung tak makan lauk ayam yang telah diambil terlebih dahulu. Chetam cuma makan cucur sayur.


Pemandangan indah Gunung Berapi Kintamani. Kalau tak silap, gunung yang ini dah tak aktif.


Yang ini pulak semi aktif. Menurut John, gunung berapi ni akan meletus setiap 100 tahun. Kali terakhir ialah pada tahun 1960an.

Selepas makan, sempat bergambar beramai-ramai. Di luar restoren terdapat ramai peniaga cenderahati. Kena hati-hati dan rajin menawar. Chetam beli pensel berukir dengan harga RP5,000 untuk 10 batang. Chetam ambil 20 batang untuk dijadikan ole-ole kepada anak-anak sedara. Hajat di hati nak beli T-shirt. Chetam minta 6 helai untuk RP40,000 tapi tak dapat. Penjual tu cuma sanggup kasi 5 helai untuk RP40,000. Chetam tak nak beli tapi penjual tu ikut Chetam sampai Chetam naik bas.


Pensel berukir yang Chetam beli. Menarik kan warna-warnanya. Penjual yang lain dok jual RP10000 untuk 10 batang tapi Chetam dapat 20 batang.

Dalam perjalanan turun, bas singgah di satu Supermarket. Bukan supermarket macam di Malaysia, lebih merupakan tempat menjual cenderahati. Berkenan dengan set tudung saji tapi diskaun diberi cuma sekitar 25%. Harga asal pun dah mencekik darah. Chetam tak beli apa-apapun. Bas meneruskan perjalanan ke satu Temple di Tampak Siring. Ada air sungai yang jernih. Chetam malas nak masuk ke temple so dengan 2 kawan, kami terus ke gerai-gerai yang berderet-deret. Kawan Chetam beli kain batik dengan harga RP50,000. Di gerai yang lain Chetam jumpa set tudung saji. Chetam beli dengan harga RP55,000, jauh lebih murah dari Supermarket sebelumnya. Chetam juga beli 5 helai kain batik dengan harga RP25,000. Kain batik ni sama dengan yang kawan Chetam beli. Chetam juga beli baju maxi batik dengan harga RP25,000. Bila ke gerai yang lain pula, Chetam dapati harga yang ditawarkan semakin murah untuk barang yang Chetam sudah beli. Misalnya set tudung saji di gerai lain ditawarkan RP30,000 sahaja.......aduh rugi. Rupa-rupanya.....semakin jauh kita berjalan, semakin murah harga yang ditawarkan.


Inilah set tudung saji yang Chetam beli dengan harga RP55000. Ada 3 bakul dengan saiz berbeza. Memang berbaloi. Ada juga yang sudah diwarnakan dengan warna terang siap ngan lukisan ala batik. Memang cantik untuk dijadikan hiasan rumah. Tapi Chetam pilih yang biasa sebab nak letak makanan.


Kapalterbang kayu berharga RP20000 untuk Chenul. At the moment, tayar pun dah tercabut dikerjakan Chenul.


Baju maxi batik berharga RP25000. Hem.....blum tahu nak kasi siapa.....Anda berminat nak beli????...hehehehe


Kain batik warna merah untuk Kak Tih. Harganya RP25000. Kain yang sama inilah yang kawan Chetam beli di gerai mula-mula dengan harga RP50000.


Kain batik untuk Chetam untuk dibuat seluar.....hehehehe....warna pink lagi....


Kain batik warna biru untuk Kak Nah


Kain batik untuk Kak Ti. Kakak yang dulu tinggal di Bandar Baru Bangi. Baru jer pindah ke rumah sendiri di Taman dekat juga ngan rumah Arwah Bapak.


Kain batik warna biru tua untuk Kak Jang. Kakak yang keje cikgu, baru je pindah dari Padang Rengas ke Balik Pulau, Penang.


3 anting-anting tu beli di Tampak Siring dengan harga RP5000. Manakala Sepit Rambut (RP1600) dan Gelang Manik (RP1800) dibeli di sebelah malam di sebuah kedai aksesori di Kuta. Menyesal betul sebab beli 4 gelang manik tu. Bayangkan harga satu gelang hanya RM0.73 sahaja. Nak pegi kedai ni dah tak larat nak jalan kaki sebab jauh dari hotel. Itupun kebetulan nampak semasa Chetam dok cari Restoren Ayam Bakar Wong Solo.

Di Tampak Siring ni penjualnya lebih agresif. Mereka sanggup menarik tangan pelancung untuk membeli barangan mereka. Chetam lihat ada 2 pelancung dari Jepun kalau tak silap, dikejar oleh seorang penjual wanita sehingga ke bas pelancung tersebut. Tips penting yang Chetam perolehi dari internet:

1) Kalau tak ada niat beli barang, jangan mula menawar.
2) Jangan buat eye contact kalau tak berminat dengan barang yang dipamerkan. Tips ini khusus untuk penjual jalanan. Mereka akan mengejar kita.
3) Kalau dah berkenan dengan barang yang ditunjukkan, ambil terus barang yang ada ditangan penjual. Penjual jalanan akan selalu menukarkan barang yang ditangan dengan barangan yang di simpan di tempat lain. Barang yang ditukarkan ini selalunya rendah kualitinya. Boss nombor 2 Chetam dah terkena di Kintamani. Selepas makan tengahari, beliau didatangi penjual set catur. Set yang ditunjukkan memang cantik dan ukirannya bermutu tinggi. Harga pun mahal iaitu RP250,000. Bila bos Chetam berkenan dengan set catur tu, terus penjual tu tukarkan set catur yang lain. Warna pun kuning semacam dan ukiran tidak sehalus set yang mula-mula. Nasib baik, bos Chetam perasan set tu dah ditukar, terus dia membebel dan tak jadi beli.

Dah shopping di Tampak Siring, Chetam n Gang singgah di Temple Goa Gajah. Malas la nak masuk so Chetam tunggu di tangga. Kebetulan pulak kepala tengah sakit sesangat. Cuaca di Bali panas terik. Chetam tersilap pakai tudung hitam. Lagila terasa bahang cahaya matahari. Di Goa Gajah pun ada gerai tapi tak ada pelanggan. Chetam pun tak berminat nak shopping di sini.


Gambar Goa Gajah yang Chetam songlap dari kamera kawan. Tuan punya kamera tu lah AMOI yang sedang bergaya dalam gambar.


Lagi satu gambar yang Chetam songlap. Chetam tak ambik gambar sebab tak masuk ke kawasan kuil. Kepala dah sakit.


Ini pula gambar pasar di luar Goa Gajah yang Chetam ambil semasa duduk di tangga. Dah tak larat wei......

Selesai lawatan di Goa Gajah, Chetam n Gang di bawa ke Galeri Lukisan di Ubud. Memang cantik lukisan yang dipamerkan. Malangnya, Chetam n Gang tak dibenarkan mengambil gambar. Bos-bos Chetam beli satu lukisan untuk Ofis dengar harga RP2.5 juta.


Lagi sekali, perkara yang sama.......pekerja rajin membuat kerja masing-masing sebaik sahaja bas memasuki area galeri. Sebelum tu depa dok hisap rokok di tangga.


Hiasan atas pintu menuju ke galeri. Masuk jer dalam galeri, tak dibenarkan ambil gambar.


Depa ni rajin bergambar. Siap ada sorang pekerja yang mengaku pernah tinggal di Penang. Cara cakap pun ikut loghat orang Malaysia. Bila Chetam tanya berapa lama di Penang. Jawapannya 3 bulan, itupun semasa masih kecil......hehehehe


Lukisan besar yang bos-bos beli untuk ofis. Harganya RP2.5 juta. Tapi sampai sekarang masih tak nampak pun kelibat lukisan ni di ofis....hehehehe.....jangan-jangan tergantung kat tempat lain.

Stop lagi........hehehehe

No comments:

Post a Comment