Chetam nak kongsi resepi mudah ni tapi sedap. Pertama kali cuba minum di Medan, memang tak tertelan sebab air ni pekat. Tapi sekarang, pantang dapat peluang balik ke Medan. Sampai rumah Mertua jer, terus minta Es Pokat. Alhamdullilah, adik2 ipar memang sporting. Mereka akan beli dan bungkus bawa balik.
Bulan lepas, Chetam jumpa buah Pokat ni di Pasar Malam Hentian Kajang. Mahal giler. 2 biji RM3.00 dan dibawa dari Dumai. Disebabkan teringin buat Es Pokat, Chetam sms adik ipar di Medan. Adik ipar kata, kalau di Medan dengan RM3.00 boleh beli buah Pokat sampai nak termuntah meminumnya. Maksudnya, kat sini mahal giler.
Es Pokat
Sumbangan: Chetam
Sumber: Adik Ipar di Medan
Satu biji buah Pokat (ambil isi aje)
Air Gula (bancuh beberapa sudu gula dengan air suam)
Susu pekat
Serbuk Milo
Ais Batu (dipecah kecik2 atau guna ais kiub)
Cara
Kesemua bahan kecuali serbuk Milo diblender. Dah siap, tuang dalam gelas dan taburkan dengan serbuk Milo.
Nota Kaki Chetam: Di Medan, susu pekat digantikan dengan susu kaleng coklat. Maksudnya, susu pekat dengan perasa coklat. Pelik betul, kat Malaysia tak ada susu macam ni. Oh Ya....pada yang dok tertanya-tanya apa tu buah pokat.....hehehehe....APRIKOT la tu.....kat sana buah ni hidup subur sedangkan di Malaysia, ianya terpaksa diimpot.SILAP Besar!! Thanks kepada yang betulkan.....Bukan Aprikot tapi AVOCADO....
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam utk chetam sekeluarga,
ReplyDeletesy dh cuba resepi ni dan alhamdulillah menjadi sbb mmmg sy mengidam nak rasa es pokat ni dan saya juga ada pastekan resepinya di blog saya utk rujukan di masa depan. Boleh ye? terima kasih atas resepi tersebut.
YA Allah kak......kenapa mahal sangat sampai RM 300 2 biji????? saya tengok jusco dalm RM 4. 90 je sebijik...kalu kat jusca lam Rm 5.90 je sebiji
ReplyDeleteBukan rm300 tapi rm3.00
ReplyDelete