Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


October 13, 2006

Cheese Cake untuk Dealova



Cheese Cake
Sumber: Puan Norehan Restoren Pak Amir
Gambar: Puan Hasnee MTM

Bahan A:

250 gm cream cheese
30 gm butter
1 tbsp. lemon juice

Bahan B (pukul bersama):

3 egg yolk
50gm granulated sugar

Bahan C:

80 cc milk
30gm flour

Bahan D ( pukul bersama):

3 egg whites
3 tbsp. granulated sugar

Cara Menyediakannya:

Pukul cheese dengan butter dan lemon juice. Masukkan egg yolk yang dipukul bersama sugar. Masukkan susu. Masukkan flour. Masukkan egg white yang dipukul bersama sugar (pastikan kembang).

Bakar 160ÂșC selama 60 min. dalam hot water.

Lagi satu resepi Cheese Cake tapi versi Bakar.



CHEESECAKE
Sumbangan: Diana
Sumber: Haruki_Naoki

Bahan-bahannya

kek span
250g cream cheese philadelphia
60g gula
200 ml fresh cream/whipping cream
1 biji telor
1 sudu besar lemon juice

#semua saya blender sekali..pakai blender ja..kalau cam tersekat2...kacau sket pastu blender lagi..tapi make sure lah cream cheese tu dah lembut ..maknanya tak ler keras kejung keluar dari peti ais..

pastu letakkan kek span kat dalam springfoam...tuang adunan cream cheese tadi..unutk jadikan cam rupa kek dalam gambar tu...amik sikit cream cheese tu..campurkan dengan sedikit serbuk koko yg dilarut kan dgn air panas ataupon pakai jer kalau ada coklat cair hershey(sp??)..pastu buat bulatan besaq..kemuadian bulatan kecik sket..seterusnya sampai tengah..pastu amik lidi...tarik dari tengah..garisan ....jadilah cam spider web tu...

then bakar for 30 min..sejukkan for 3 hour...itu sahaja..

kalau dari kek saya tu..saya pakai springfoam saiz 20cm.

selamat mencuba..resepi yang mudah ni...

P/s:mana2 cream cheese philly ni mmg ada recipe ni kot kat belakang dia..cuma pakai biskut kot..saya tak sure tapi yang kat sini mmg ada lah..resepi ni..

2 comments:

  1. Anonymous9:18 pm

    macam mana nak buat roti yg kat bawah nya tu?

    ReplyDelete
  2. Anonymous9:25 pm

    Untuk resipi "Cheesecake"

    Roti dia kat bawah tu mcmmana nak buat? & bahan2 dia kek span tu campur smua ke ngan bahan2 lain or kek span tu yg jadi roti dia kat bawah??

    ReplyDelete