Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


October 10, 2006

Biskut Raya Yang Chetam dah Buat

Assalamualaikum

Tak sempat buat banyak, cuma 4 jenis saja tapi Chetam buat 2 adunan. Sebab nak kasi Bapak, Ibu Mertua, Mak Mertua dan rumah Chetam sendiri. Kenapa ada Ibu dan Mak Mertua???? Sebab Ayah Mertua penah kawin lebih dari sorang.....hehehehe.....

Cuma ada 3 gambar di sini dan kesemua resepi dah pernah diposkan. Tapi tak per....Chetam pos sekali lagi.


JEJARI OATS - Sifu Suria
250g butter
4 oz castor sugar
2 cups roll oats- blend
2 tablespoon coco
2 cups flour

Gelek shape fingers, bake, gelek dgn icing sugar+ susu tepung.


TART TERAP aka Tart Bunga
Sumbangan: Sifu Suria
Sumber: Rukiah ABK

Bahan:
450 gm tepong gandum
260 gm butter
75 gm tepong susu
1s/m icing sugar
3 biji kuning telor
1 biji puteh telor
1 s/m Minyak sapi QBB
2 titik pewarna lemon yellow
1/2s/t garam

1) Butter, gula, telor ,QBB, pewarna,garam di gaul rata.
2) Masokkan tepong susu, tepong gandum lalu di gaul hingga sebati.
3) Adunan di perap 1/2 jam kemudian dia canai dan di terap dgn acuan
tart.
4) Aturkan diloyang pembakar,isikan inti nenas lalu di bakar.

Nota Kaki Chetam: Chetam lupa letak susu tepung. Tapi masih berlemak.


Snowy Hearts
Sumber: Roz Rnet

Bahan-bahannya:
500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
800gm tepung gandum
16 ozs ghee (1 tin ghee yg kecik)
12 ozs gula aising (1 oz = 28 g)
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu Nespray (atau mana2 susu yg sedaplah, kalau susu ada honey pun sedap kot.

Cara-caranya:
- Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat
- Pukul ghee dan gula halus hingga sebati
- Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati.
- Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit2 dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
- Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana dan bakar dalam 10 min,
- Bila dah masak sira dengan susu Nespray.

Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan.

Nota Kaki Chetam: Chetam sira dengan susu Nespray perasa Strawberry so warna sedikit pinkish.

2 comments:

  1. hai chetam..nak tya la..sira susu tu mean nak wat caner yer?bukan golekkan dalam tepung susu je ke?

    ReplyDelete
  2. iyer.....sebenarnya digolekkan ajer dalam tepung susu tu.....

    tuan punya resepi tersilap tu sebab sira maksudnya masak air gula tu dan lepas tu baru masukkan kuih untuk disira...macam cucur gelang tu.

    Chetam

    ReplyDelete