Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Jadual Kelas Bulan Disember 2013

Boleh pilih sebarang tarikh untuk bulan Disember 2013.

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


September 07, 2006

KEK OREN MAMA ZIEZA

Ada yang tanya resepi kek oren yang Chetam guna untuk buat cupcakes hari tu. Di bawah ni ialah resepinya. Kek ini mendapat top ratings dalam Rnet.



KEK OREN MAMA ZIEZA
Sumber: Mama Zieza
Gambar: Diana

Bahan-bahannya
300 gram butter
300 gram gula
5 biji telur (guna 4 biji putih dan 5 biji kuning telur)
320 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice
2 sudu besar sunquick (optional)
1 sudu teh orange paste
setitik warna oren atau pun kuning telur

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
3. Masukkan jus oren, orange paste dan juga pewarna kuning/ oren. Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan kaup dan balikkan pusing satu arah dengan spatula sehingga sebati.
5. Lenser loyang dengan mentega dan salutkan dengan tepung.
6. Tuang adunan tepung kedalam loyang.
8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk mengguji jika kek telah masak.

5 comments:

  1. Anonymous5:22 am

    kek oren ni rasanye sedap. terima kasih Chetam. Tapi, nak tanya sikit la. Saya ni baru belajar2 nak buat kek, so, this cake is my second attempt. the taste is good but kek tak naik sangat la. masa baru masak naik, pastu kempis. kenapa ye?

    ReplyDelete
  2. salam che tam,

    nak ucap terima kasih... saya try buat resepi kek oren nie pagi subuh tadi...memang gebu dan cantik sangat kek saya menjadi...siap bagi kat pengasuh anak2 saya.... terma kasih sekali lagi... semoga ilmu yang saya dapat nie che tam dan pemberi resepi beroleh rahmat dar Nya...amin

    ReplyDelete
  3. sayew puwn na cuba...nak bagy keluarge mertua..

    ReplyDelete
  4. Anonymous5:01 pm

    salam nk tny...telur 2 nk guna 9 biji la ye?4 biji putih telur & 5bj kunig telur?

    ReplyDelete
  5. kalu kek naik pas tu kempis...maknanya oven tu panas sangat....

    yg tanya 9 biji tlur tu....bukan 9 tapi 5 je...maknannya dari 5 biji telur tu.....guna 4 biji telur satu tu nak yg kuning je.....putih tlur tak nsk

    ReplyDelete