Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


September 07, 2006

KEK OREN MAMA ZIEZA

Ada yang tanya resepi kek oren yang Chetam guna untuk buat cupcakes hari tu. Di bawah ni ialah resepinya. Kek ini mendapat top ratings dalam Rnet.



KEK OREN MAMA ZIEZA
Sumber: Mama Zieza
Gambar: Diana

Bahan-bahannya
300 gram butter
300 gram gula
5 biji telur (guna 4 biji putih dan 5 biji kuning telur)
320 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice
2 sudu besar sunquick (optional)
1 sudu teh orange paste
setitik warna oren atau pun kuning telur

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang dengan kelajuan tinggi.
3. Masukkan jus oren, orange paste dan juga pewarna kuning/ oren. Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan kaup dan balikkan pusing satu arah dengan spatula sehingga sebati.
5. Lenser loyang dengan mentega dan salutkan dengan tepung.
6. Tuang adunan tepung kedalam loyang.
8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk mengguji jika kek telah masak.

5 comments:

  1. Anonymous5:22 am

    kek oren ni rasanye sedap. terima kasih Chetam. Tapi, nak tanya sikit la. Saya ni baru belajar2 nak buat kek, so, this cake is my second attempt. the taste is good but kek tak naik sangat la. masa baru masak naik, pastu kempis. kenapa ye?

    ReplyDelete
  2. salam che tam,

    nak ucap terima kasih... saya try buat resepi kek oren nie pagi subuh tadi...memang gebu dan cantik sangat kek saya menjadi...siap bagi kat pengasuh anak2 saya.... terma kasih sekali lagi... semoga ilmu yang saya dapat nie che tam dan pemberi resepi beroleh rahmat dar Nya...amin

    ReplyDelete
  3. sayew puwn na cuba...nak bagy keluarge mertua..

    ReplyDelete
  4. Anonymous5:01 pm

    salam nk tny...telur 2 nk guna 9 biji la ye?4 biji putih telur & 5bj kunig telur?

    ReplyDelete
  5. kalu kek naik pas tu kempis...maknanya oven tu panas sangat....

    yg tanya 9 biji tlur tu....bukan 9 tapi 5 je...maknannya dari 5 biji telur tu.....guna 4 biji telur satu tu nak yg kuning je.....putih tlur tak nsk

    ReplyDelete