Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


August 29, 2006

Kuih Jongkong

Dulu ada pengunjung Teratak Chetam yang meminta resepi kuih jongkong.

Chetam ada dua resepi di sini. Satu adalah sumbangan dari pengunjung Teratak Chetam juga. Chetam minta maaf sebab ambil masa yang lama untuk postkan resepi Kuih Jongkong ini.

Kuih Jongkong
Sumbangan : Hamiesda
Sumber : Ibu Beliau

Bahan2: -
2 cwn tepung beras
6 cawan santan
Gula (ikut suka; nak manis/kurang manis)
Garam (terpulang, nak taruh boleh, tak nak taruh pun blh)

Cara:-
1) Tepung beras campurkan dengan 4 cawan santan (kacau sebati)
2) Masakkan bahan no. 1 dlm kuali dengan api yang perlahan (macam masak kanji som-som)
3) Bila sudah beku dan masak, masukkan lebih kurang 2 sudu makan tepung yang sudah msak ke dalam cawan.
4) Masukkan gula & santan kedalam cawan tersebut tp jgn sampai hapus/tutup kanji tepung tadi.
5) Kukus sampai santan masak (santan jadi mcm santan kuih limas/kuih sampan) - lebih kurang 1/2jam.

*** Kalau nak masukkan garam, masukkan garam ke dalam santan.
*** Santan jangan cair sgt...tp bukan gunakan pati santan tau...
*** Proses buat kuih jongkong nih pkai cawan, tp insyaALLAH nanti as akan antakan pic cara2 buat dia punya sarung...

Ini pula resepi sumbangan Diana.



Jongkong Kelapa Muda
Sumbangan Diana

JONGKONG KELAPA MUDA

Bahan-bahannya
100 gram tepung beras
50 gram tepung sagu
¼ sudu teh garam
600 ml air
50 ml air daun pandan
2 helai daun pandan, dipotong-potong 5cm
250 gram gula melaka, dihiris halus-halus
2 biji isi kelapa muda
500 ml santan dari 1 biji kelapa
daun pisang untuk membungkus

Cara-caranya
1. Campur tepung beras, tepung sagu dan garam sehingga rata. Bancuh dengan sebahagian air dan ketepikan.
2. Didihkan air selebihnya, masukkan bancuhan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Tambah air daun pandan dan kacau adunan sehingga pekat dan masak. Angkat dari api.
3. Letak sepotong daun pandan di atas 2 lehai daun pisang yang ditindih. Tambah 1 sudu besar gula melaka, 2 sudu besar adunan tepung, 3 sudu besar isi kelapa muda dan 4 sudu besar santan. Bungkus dan semat. Kukus selama 60 minit sehingga masak.

No comments:

Post a Comment