Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Personal di Teratak Chetam

Anda tentukan tarikh kelas anda sendiri

Anda boleh book kelas pilihan anda. Pilih tarikh yang sesuai dan hubungi Chetam melalui email atau sms untuk book kelas tersebut. Sila rujuk modul kelas di ruangan sebelah kanan.


Kelas turut diadakan secara personal. Anda boleh mix n match kelas pilihan anda. Segalanya dilakukan secara hands on. Anda boleh tentukan bila kelas akan diadakan.


August 28, 2006

Sambal Tumis Udang dan Petai Bonda Chetam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ini resepi dari Arwah Bonda Chetam. Dah lama tak masak sambal tumis petai ni. Tak ada sukatan tertentu sebab main campak jer. Chetam masak malam tadi.....huiyo.....bertambah makan nasi.


Sambal Tumis Udang dan Petai Bonda Chetam

Petai
Cili Kering
Garam
Asam Jawa - optional
Santan
Udang
Belacan
Bawang Merah
Bawang Besar
Minyak Masak

Cara
Petai yang dikikis kulitnya. Belah dua memanjang. (petai dimakan dengan kulitnya sekali tetapi permukaan kulit hendaklah dikikis dengan pisau terlebih dahulu).
Rendam cili kering ngan air panas. Kemudian kisar dengan bawang merah dan belacan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar. Masak sehingga naik minyak.
Masukkan petai dan udang. Gaul rata.
Masukkan santan. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Gaul lagi. Akhir sekali masukkan garam.
Gaul rata. Boleh diangkat dan dihidangkan.

Nota Kaki Chetam : Chetam tak masukkan asam jawa sebab suami tak suka.

No comments:

Post a Comment