Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Ini resepi dari Arwah Bonda Chetam. Dah lama tak masak sambal tumis petai ni. Tak ada sukatan tertentu sebab main campak jer. Chetam masak malam tadi.....huiyo.....bertambah makan nasi.
Sambal Tumis Udang dan Petai Bonda Chetam
Petai
Cili Kering
Garam
Asam Jawa - optional
Santan
Udang
Belacan
Bawang Merah
Bawang Besar
Minyak Masak
Cara
Petai yang dikikis kulitnya. Belah dua memanjang. (petai dimakan dengan kulitnya sekali tetapi permukaan kulit hendaklah dikikis dengan pisau terlebih dahulu).
Rendam cili kering ngan air panas. Kemudian kisar dengan bawang merah dan belacan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar. Masak sehingga naik minyak.
Masukkan petai dan udang. Gaul rata.
Masukkan santan. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Gaul lagi. Akhir sekali masukkan garam.
Gaul rata. Boleh diangkat dan dihidangkan.
Nota Kaki Chetam : Chetam tak masukkan asam jawa sebab suami tak suka.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment