Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 3 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff, Fruit Puff & Enclairs
Tarikh : 4 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 5 Februari 2017
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


July 19, 2006

YONG TAU FU


Bagi memenuhi permintaan Nor, Chetam sertakan resepi Yong Tau Fu.

YONG TAUFU sumbangan Diana
Sumber: Hajah Saodah Mohd Salleh

Bahan A
100 gram kacang soya, direndam semalaman
300 gram sengkuang, dihiris memanjang seperti batang mancis
50 gm ikan bilis
2 biji bawang putih
(ikan bilis dan bawang putih kisar halus dengan air dan tapis)
1 sudu teh minyak bijan
garam dan gula secukup rasa

Bahan B
200 gram isi ikan keledek atau ikan tenggiri, dikisar
1 biji lada merah, dibelah 2 buang bijinya dan didadu kecil-kecil
1 biji lada hijau, dibelah 2 buang bijinya dan didadu kecil-kecil
1 dahan daun sup, dirampai
1 dahan daun ketumbar, dirampai
sehiris karot, didadu kecil-kecil
sedikit tepung jagung
sedikit garam

Bahan C
6 keping cendawan kering, direndam sehingga kembang
6 biji lada merah, dibelah 2 jangan putus, buang bijinya
6 biji lada hijau, dibelah 2 jangan putus, buang bijinya
1 batang peria, hiris setebal 1 cm dan buang bijinya
6 batang kacang bendi
2 keping tahu putih, dibelah jangan putus
2 keping tahu kering, dibelah jangan putus
1 ekor sotong kembang, direbus sehingga lembut
beberapa biji telur puyuh
beberapa biji bebola ikan atau sotong

Bahan D
1 sudu makan lada kisar
3 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh bawang putih kisar
100g gula merah atau gula Melaka
4 sudu makan gula pasir
1 sudu teh petis
1/2 gelas air
jus dari 6 biji limau kasturi

Cara untuk Bahan A
Rebus kacang soya dan sengkuang dengan air ikan bilis. Masukkan secukup air dan rebuslah sehingga kacangnya empuk. Masukkan minyak bijan, garam dan sedikit gula. Setelah mendidih matikan api.

Cara untuk Bahan B dan C
Gaul rata semua Bahan B dengan sedikit garam. Jika adunannya kering renjis sedikit air dan gaul sehingga adunannya lembut. Ambil sedikit adunan ini dan masukkan kedalam bahan-bahan C seperti tahu, cendawan, lada, peria dan kacang bendi. Tangan hendaklah selalu dicelup dengan air semasa menyumbat isi ikan kedalamnya. Sayurnya boleh ditambah jika perlu. Bila hendak dihidangkan, bahan-bahan tersebut hendaklah dicelur sehingga masak. Kemudian dipotong-potong dan dimasukkan kedalam mangkuk. Tuangkan supnya, tabur sedikit bawang goreng, hirisan daun sup/ daun bawang dan hidangkan dengan sambalnya. Enak dimakan panas-panas.

Cara untuk Bahan D - Sambalnya
Masukkan semua bahan D kedalam periuk. Kacau rata diatas api yang sederhana. Apabila sambalnya mendidih dan pekat, matikan api.

Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment