Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


July 13, 2006

BISKUT MAMA CARRIE


Chetam terlupa...ada yang penah mintak resepi mama carries ni. So kat sini ada 3 resepi berbeza.

BISKUT MAMA CARRIE (1)
Sumbangan Diana

Bahan-bahannya

(A)
200 gram mentega
110 gram gula aising
secubit rasa garam

(B)
1 biji telur

(C)
300 gram tepung gandum
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk penaik

Untuk Topping
1 biji putih telur
180 gram gula aising
sedikit coklat masakan, dicairkan

Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut. Campurkan (B) dan putar hingga tidak berbintil.
2. Tambahkan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 60 minit atau sehingga keras.
4. Canaikan doh di antara 2 kepingan plastik sehingga menjadi 5mm tebal.
5. Potong dengan pisau bulat berukuran 5 sm dan alaskan di atas kertas pembakar.
6. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 20 minit atau sehingga kuning keemasan.
7. Biarkan ia sejuk. Paipkan bahaian topping di permukaan. Gunakan pencungkil gigi untuk membuat garisan ke atas coklat cair yang telah disapu. Biarkan ia keras selama 30 minit.
8. Masukkan dalam ketuhar dn pakar pada suhu 150 darjah C selama 10 minit.

Cara untuk Topping
Campurkan putih telur dan gula aising dan gaul hingga sebati.

Biskut MAMA CARRIES (2)
Sumbangan Nasyita dari OnTheMenus

Bahan A
200gm. tepung gandum
150gm. mentega
60gm. tepung jagung
50gm. gula icing
15gm. susu tepung nespray
1/2 sudu teh serbuk vanili

Bahan B
150gm. gula icing
15gm. tepung jagung
1 buji putih telur
sedikit sebuk vanili
Chocolate Pase - untuk hiasan

Caranya
Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan pukul dengan pemutar
letrik "low speed". Kemudian canai dan terapkan ikut suka (selalunya
bentuk "love"). Kemudian pukul bahan B hingga kembang lalu disapukan
ke atas adunan yang telah diterap. Ambil sedikit chocolate paste
(guna cungkil gigi / lidi sate) dan hisa untuk mendapatkan paten.
Kemudian bakar hingga masak.

Biskut Mama Carries(3)
Sumbangan Atiey In Da House(RN)

Bahan-Bahannya:-

Bahan utk biskut

300 gram mentega
400 gram tepung gandum
100 gram gula aising
120 gram susu tepung penuh krim
100 gram tepung jagung

Cara membuatnya:-

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum, susu tepung dan tepung jagung perlahan-lahan. Gaul rata dan sebati.
2. Canai doh dan terap mengikut acuan kegemaran
3. Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 15 minit

Aising untuk hiasan:-

1 1/2 biji telur putih
150 gram aising
15 gram tepung jagung (diayak)
sedikit coklat emulco

1. Pukul putih telur hingga kental. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit
2. Masukkan tepung jagung
3. Gunakan pam. Hias pada
permukaan biskut dan corakkan dengan coklat emulco mengikut corak kesukaan
4. Biar hingga biskut dan aising kering dan keras. Jika suka bakar sekali lagi.
Posted by Picasa

3 comments:

  1. Anonymous5:06 pm

    woi sedap dak mama carries ?

    ReplyDelete
  2. macam sedap.... tp mcm ssh nk buat

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:45 am

    Ermm senang jer klau betol2 nk buat..

    ReplyDelete