Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
July 13, 2006
HAZELNUT COOKIES
Sumbangan Diana
Bahan-bahannya
300 gram mentega
155 gram gula kaster
170 gram campuran kacang, dikisar halus
300 gram tepung berprotin tinggi (bread flour)
secubit ammonium carbonate/ serbuk penaik
kacang hazel, dibakar sebentar dan dibuang kulitnya
Cara-caranya
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan serbuk kacang, tepung dan ammonium carbonate/ serbuk penaik.
3. Gaul adunan dan simpan didalam peti sejuk hingga dingin.
4. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Bentukkan menjadi silinder sepanjang 20 cm.
5. Bungkus dengan kertas kalis minyak dan simpan didalam peti sejuk hingga keras.
6. Hiris adunan biksut setebal 8mm. Atur diatas tin pembakar. Bila biskut agak lembut, letak sebiji hazel ditengah-tengahnya.
7. Bakar biskut pada suhu 190 darjah C selama 12 - 15 minit atau hingga keemasan.
Nota: Ammonium Carbonate boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan kuih. Ia digunakan untuk mendapat texture yang sedap dan supaya biskut tidak keras. Ia juga adalah bahan penaik dan ia berwarna putih serbuk.
Kalau tidak dapat Ammonium Carbonate boleh gantikan dengan serbuk penaik.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment