Iklan Berbayar

BannerFans.com


Ruangan Iklan untuk disewa dengan kadar RM20 sebulan tanpa posting dalam Teratak Chetam atau emails kepada Mailing List.

Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.oo untuk kelas grup dan RM150 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff & Swan
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Kelas Aneka Bun di Teratak Chetam
Tarikh : 24 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 3 orang

Kelas : Cream Puff & Enclairs
Demo : Churros
Tarikh : 25 Disember 2016
Yuran : RM100.00
Minima : 4 orang

Kelas : Cheese Tart, Egg Tart dan Fruit Tart
Tarikh : 31 Disember 2016
Yuran : RM120.00
Minima : 4 orang

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 010-7850314 (wassup)
011-27046007 (sms)


July 13, 2006

HAZELNUT SNACKS


Sumbangan : Diana

Bahan-bahannya

(A)
250 gram mentega
120 gram gula
secubit rasa garam

(B)
1 biji putih telur

(C)
380 gram tepung gandum
1 sudu besar tepung susu

(D)
70 gram kacang hazel, dikisar

Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut. Tambahkan (B) dan putar sehingga tidak berbintil-bintil.
2. Campurkan (C) yang telah diayak dan kemudian (D). Adun hingga sebati.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga keras.
4. Canaikan doh di antara 2 kepingan kertas minyak untuk menghasilkan 5mm tebal.
5. Potong dengan pisau bulat berukuran 5sm. Atur diatas dulang pembakar yang telah digris.
6. Bakar pada suhu 175 darjah C selama 20 minit atau bertukar menjadi kuning keemasan.
7. Biarkan ia sejuk. Selaputkan dengan glis aising kopi dan bubuh 1 biji kacang hazel ke atasnya. Biarkan sebentar selama 15 minit. Ini adalah untuk bahagian permukaan sahaja.
8. Sapukan krim mentega kopi di kepingan bawah biskut. Tutup kan dengan glis aising kopi di kepingan atas. Sedia dihidang.

Nota: Anda boleh menyelaputkan kepingan atas dengan coklat cair dan tangkupkan coklat cair diantara kedua-dua kepingan biskut. Biskut bertangkup dengan coklat boleh disimpan selama 1 bulan.

AISING KOPI

Bahan-bahannya
120 gram gula aising
1 1/2 sudu besar air
1 sudu teh serbuk kopi segera

Cara-caranya
Campurkan kopi segera dengan air dan kemudian gaul rata dengan gula aising.

Nota: Jika glis adalah terlalu pekat, tambah sedikit cecair untuk melembutkannya. Jika terlalu lembut, tambahkan sedikit gula aising.

MENTEGA KOPI

Bahan-bahannya
150 gram gula aising
40 gram mentega
1 sudu teh serbuk kopi
1 sudu besar aiar

Cara-caranya
Campurkan gula aising dan mentega lembut dan adun sehingga sebati. Kemudian masukkan air yang telah dibancuh dengan kopi segera dan gaul hingga sempurna.
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment