Kuah Yong Taufu (hitam)
Sumbangan : Aida Rnet
Sumber : Alaf Baru
560ml air rebusan ayam/daging
1 camt garam
3/4 camb gula
3/4 camb kicap pekat
3/4 camt serbuk rempah lima + 1 camb air
3 camb sos kacang hitam
2 camb sos tiram
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb tepung jagung + 3 camb air
1/2 camt minyak
Cara membuat:
1. Jerang semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan minyak.
2. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 2-3 minit.
3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah minyak untukmengilatkan kuah.
Bahan Sos Cili
7 biji cili merah- dibuang biji & dikisar halus
2 camb bijan bakar- ditumbuk halus
100 ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
Sedikit garam
4 camb kacang tanah goring - ditumbuk/kisar halus
Cara membuat:
Jerang cuka di atas api perlahan hingga hampir mendidih. Masukkan semua bahan lain, kacau rata. Ketepikan dari api dan biar sejuk sebelum dihidangkan.
Kuah Yong Tau Fu
Sumbangan : MyCutGlass dr Dapursiber
Sumber : Puti Mazura
Bahan-bahan (untuk 4-6 orang makan, heavy)
1. setengah cawan sos tomato
2. setengah cawan oyster sauce
3. setengah cawan petis/kuah rojak
4. setengah cawan sos cili
5. 2 cawan stok ikan bilis/ayam/air rebusan bahan yong tau foo
6. 4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
7. 4 sudu makan bijan yang sudah digoreng (jika suka)
8. sedikit minyak
9. setengah cawan gula merah
10. setengah cawan kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan ditubuk kasar (jika suka)
Cara
1. Pijarkan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih
2. Masukkan oyster sauce, sos tomato dan sos cili, gaul rata
3. Masukkan stok, gaul rata
4. Masukkan petis, gaul rata, kalau terlalu pekat tambahkan air atau stok
5. Masak hingga mendidih dengan api perlahan, kacau sentiasa.
6. Last sekali, masukkan gula dan bijan (dan kacang tanah)
7. Adjust lah rasa dan kepekatan kuah, ikut cita rasa.
SOS YONG TAU FU
Sumbangan : Fariza Restoren Pak Amir
Bahan-bahan:
4 sudu petis udang
½ cawan cili sos
3-4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar kicap pekat
½ cawan air panas
1 cawan air bancuhan tepung jagung
1cawan air1 sudu kecil garam
1 sudu kecil MSG
3-4 sudu air tauchu
2 sudu besar cili paste atau cili boh.
Caranya :
Bancuh petis udang dalam air panas hingga larut dan tunggu sejuk.
Masukkan semua bahan ke dalam bekas.
Kacau kemudian jerangkan dengan api perlahan dan kacauhingga pekat
Taburkan bijan dan kacang sangrai yang sudah ditumbuk jika suka.
Kuah Yong Tau Fu
Sumbangan : Farida Restoren Pak Amir
Bahan2 utk kuah A
kiub pati ikan bilis
sos tiram
garam
gula
serbok lada sulah
kicap manis
tepung jagung
Cara
Kesemua bahan dicampur dengan air kedalam periuk kecuali tepung jagung. Masak sehingga mendidih dan imbangkan rasanya mengikut citarasa anda. kemudian masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dengan air terlebih dahulu, tujuannya utk memekatkan kuah tsbt.
Bahan Kuah B
cili kering
bawang putih
bawang besar
garam
air
sedikit minyak masak
Kesemua bahan diblend hingga lumat. Kemudian renehkan atas api secukup masak. kepekatan ikut citarasa sendiri,
Hidangkan bersama bahan2 yong taou foo yg anda suka.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam, mohon kongsi resipinya ye... Tq
ReplyDelete