Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam

Tawaran Istimewa Sempena Teratak Chetam berada di Batu 5, Simpang

Yuran serendah RM100.00 untuk kelas grup dan RM200.00 untuk kelas personal bagi modul berikut:

Aneka Buns
Cream Puff, Enclairs, Fruit Puff
Aneka Tartlets
Takoyaki
Pastri Basket dan Tart Bentuk Buah
Muffins
Sponge Cake utk deko guna whipping cream dan cheese leleh
Cup cakes dan deko

Untuk kelas personal, sila sms atau wassup utk tetapkan tarikh. Anda boleh pilih tarikh anda sendiri dan juga kelas yang anda ingin belajar. Yuran adalah berlainan dari kelas semi hands on.

Lokasi : Batu 5, Simpang, Perak
Landmark : Gerai Lemang dan Gerai Air Jambu Batu di depan rumah
Hubungi : 011-27046007 (sms/wassup)


July 27, 2006

BISKUT MARBLE SHORTBREAD

Sumber: Kalau tak silap, Chetam dapat resepi ni dari website alaf21.

225 g mentega
75 g gula kastor
250 g tepung gandum } diayak
2 camb tepung beras }
1/4 camt garam

Bahan Hiasan
180 g coklat masakan } dicairkan atas 'double-boiler'
1 camb lemak sayuran }
90 g coklat putih (hiris halus, cairkan atas 'double-boiler' air mendidih perlahan atau dlm microwave, medium high setiap 30 saat, perhatikan samada ia cair atau tidak, tambah masa jika belum)

Cara membuatnya:
Lengser tin 7x11 inci (17.5x27.5cm) dengan marejrin cair. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan bahan ayak dan gaul hingga menjadi doh yg lembut. Ratakan ke dalam tin tadi kemudian cucuk atasnya dengan garfu. Bakar pada 160 C selama 40 min atau hingga
masak. Biar sejuk di dalam tin.

Tuangkan coklat masakan kemudian titiskan coklat putih. Lorekkan dengan lidi koktel supaya menjadi corak marmar (marble). Bila coklat keras, bolehlah dipotong biskut tadi bentuk empatsegi dan disimpan di dalam bekas kedap udara. Alaskan dengan kertas kalis minyak supaya coraknya kekal elok tetapi hendaklah diletak di tempat yg tidak panas.

2 comments: