Sumbangan Kak Liza Cari.com
Bahan
500 gm tepung chocolate sponge mix
3 biji telur
100 ml air
100 ml minyak jagung
1 liter ice-cream vanilla [keras]
1 cawan fresh cream [pukul sehingga gebu]
Cara.
1. Masukkan tepung, telur dan air dalam mangkuk dab pukul dengan whisker sehingga gebu selama 5 -6 minit pada kelajuan sederhana.
2. Masukkan minyak dan pukul lagi.
3. Lapikkan kertas minyak dalam loyang dan masukkan adunan.
4. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'C.
5. Bila telah masak sejukkan dulu.
6. Kek yg sejuk dibahagikan 2.
7. Letakkan aiskerim vanilla ditengah.
8. Lapiskan aiskerim dengan bahagian kek yg dipotong tadi.
9. Sapukan fresh cream yg dipukul dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.
10. Sejukkan kek dan hidangkan bila hendak makan.
Nota Kaki Kak Liza: Kek ni amat sensetip bila terbiar kat suhu bilik...mudah cair..Bila nak makan baru hidangkan ...
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
August 02, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
telur tu 3 biji ke 9 biji..x phm la..
ReplyDelete3 biji je
ReplyDelete