Sumber: Kalau tak silap, Chetam dapat resepi ni dari website alaf21.
225 g mentega
75 g gula kastor
250 g tepung gandum } diayak
2 camb tepung beras }
1/4 camt garam
Bahan Hiasan
180 g coklat masakan } dicairkan atas 'double-boiler'
1 camb lemak sayuran }
90 g coklat putih (hiris halus, cairkan atas 'double-boiler' air mendidih perlahan atau dlm microwave, medium high setiap 30 saat, perhatikan samada ia cair atau tidak, tambah masa jika belum)
Cara membuatnya:
Lengser tin 7x11 inci (17.5x27.5cm) dengan marejrin cair. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan bahan ayak dan gaul hingga menjadi doh yg lembut. Ratakan ke dalam tin tadi kemudian cucuk atasnya dengan garfu. Bakar pada 160 C selama 40 min atau hingga
masak. Biar sejuk di dalam tin.
Tuangkan coklat masakan kemudian titiskan coklat putih. Lorekkan dengan lidi koktel supaya menjadi corak marmar (marble). Bila coklat keras, bolehlah dipotong biskut tadi bentuk empatsegi dan disimpan di dalam bekas kedap udara. Alaskan dengan kertas kalis minyak supaya coraknya kekal elok tetapi hendaklah diletak di tempat yg tidak panas.
Kelas Semi Hands On di Teratak Chetam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cantik la...mesti sedap ni..
ReplyDeleteNk try la...tq 4 the recipe..
ReplyDelete